Αρχοντικά της Παλιάς Ξάνθης μέσα από την ιστορία των ιδιοκτητών τους
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 1,7 χλμ., 60 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Ο επισκέπτης θα περιδιαβεί τα πλούσια αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης, κτισμένα τα περισσότερα σύμφωνα με τους κανόνες του νεοκλασικισμού και του εκλεκτικισμού και λιγότερα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πρόκειται για αρχοντικά που ξεχωρίζουν για το αρχιτεκτονικό στυλ τους, την έντονη διακοσμητική τους διάθεση, την έμπνευση και την επιβλητικότητά τους μέσα στο αστικό τοπίο.

Ο επισκέπτης με τη διαδρομή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να μάθει, μέσα από τα κτίρια, την ιστορία των ιδιοκτητών τους και τη δράση που είχαν στα τεκταινόμενα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης. Ξεχωρίζουν οι πλούσιες οικογένειες των καπνεμπόρων (π.χ. Κουγιουμτζόγλου, Στάλιος, Λαδάς, Σιγάλας, Καραδήμογλου, Ντανιέλ, Χρηστίδης, Μωυσής, Βαληξόγλου), άλλες πλούσιες οικογένειες που δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά στα είδη κιγκαλερίας (μεταλλικά μικροαντικείμενα) και τα υαλικά (π.χ. Μεταξάς), ή στα υφάσματα (π.χ. Χασιρτζόγλου), ή άσκησαν τα επαγγέλματα του συμβολαιογράφου-ασφαλιστή (π.χ. Μπλάτσιος) και του γιατρού (π.χ. Καραμπέτσης).

12. Αρχοντικό Χρηστίδη

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το αρχοντικό αυτό ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα από τον καπνέμπορο Απόστολο Χρηστίδη. Μετά τον θάνατό του το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου του Χρήστου, ο οποίος ασχολήθηκε επίσης με το καπνεμπόριο. Το κτίριο μέχρι σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία απογόνων της οικογένειας.
Πρόκειται για επιβλητικό διώροφο αρχοντικό μεγαλοαστικού χαρακτήρα, το οποίο οικοδομήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του νεοκλασικισμού. Το κτίριο είναι κτισμένο με συμμετρία και περιλαμβάνει αρκετά λιτή διακόσμηση. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου είναι στεγασμένη, περιλαμβάνει εξωτερικό κλιμακοστάσιο και μεγάλη τζαμαρία, ενώ υποστηρίζει το κεντρικό και ευρύχωρο μπαλκόνι του σπιτιού. Επιπλέον, υπάρχουν και μικρότερα μπαλκόνια, τα οποία διαθέτουν απλές σιδεριές.
Στο σαλόνι του αρχοντικού υπάρχει οροφογραφία, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό κοσμηματογράφο Λευτέρη Κουνή, ενώ ανάλογη ανάλαφρη ζωγραφική διακόσμηση του ίδιου καλλιτέχνη εντοπίζεται και σε ένα από τα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Το κτίριο διαθέτει μεγάλη αυλή με ένα επιβλητικό σιντριβάνι στο κέντρο. Τριγύρω από τον προαύλιο χώρο υπάρχει σιδερένιος αυλόγυρος, ο οποίος είναι διακοσμημένος με έλικες και λόγχες.
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες στο σημερινό μεγάλο κήπο αρχικά υπήρχαν σπίτια και καταστήματα, τα οποία αγοράστηκαν και γκρεμίστηκαν, για να μεγαλώσει και να ομορφύνει ο τόπος, αλλά και η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα από τον καπνέμπορο Απόστολο Χρηστίδη. Μετά τον θάνατό του το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου του Χρήστου, ο οποίος ασχολήθηκε επίσης με το καπνεμπόριο. Το κτίριο μέχρι σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία απογόνων της οικογένειας.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για επιβλητικό διώροφο αρχοντικό μεγαλοαστικού χαρακτήρα, το οποίο οικοδομήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του νεοκλασικισμού. Το κτίριο είναι κτισμένο με συμμετρία και περιλαμβάνει αρκετά λιτή διακόσμηση. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου είναι στεγασμένη, περιλαμβάνει εξωτερικό κλιμακοστάσιο και μεγάλη τζαμαρία, ενώ υποστηρίζει το κεντρικό και ευρύχωρο μπαλκόνι του σπιτιού. Επιπλέον, υπάρχουν και μικρότερα μπαλκόνια, τα οποία διαθέτουν απλές σιδεριές.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Στο σαλόνι του αρχοντικού υπάρχει οροφογραφία, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό κοσμηματογράφο Λευτέρη Κουνή, ενώ ανάλογη ανάλαφρη ζωγραφική διακόσμηση του ίδιου  καλλιτέχνη εντοπίζεται και σε ένα από τα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Το κτίριο διαθέτει μεγάλη αυλή με ένα επιβλητικό σιντριβάνι στο κέντρο. Τριγύρω από τον προαύλιο χώρο υπάρχει σιδερένιος αυλόγυρος, ο οποίος είναι διακοσμημένος με έλικες και λόγχες. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες στο σημερινό μεγάλο κήπο αρχικά υπήρχαν σπίτια και καταστήματα, τα οποία αγοράστηκαν και γκρεμίστηκαν, για να μεγαλώσει και να ομορφύνει ο τόπος, αλλά και η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση δΙΛΑΠ/Γ/11/63051 ΦΕΚ 73/86


Χρονολόγηση (περίοδος): Τέλη 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Τέλη 19ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.143910, 24.888296


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Θωμάς Εξάρχου, Νησίδες Πόλεως Ξάνθης, Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., Ξάνθη 2003
•    Ελένη Κουνή, Βασίλης Αϊβαλιώτης, Σοφία Αδαμαντίδου, Ο Λευτέρης Κουνής και η κοσμηματογραφία στην Ξάνθη, Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. – Δ.Ε.Α.Ξ., Ξάνθη 2006
•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 60


 Διεύθυνση: Ορφέως 51


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2025 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top