Θεματικό ενδιαφέρον

Επιλέξτε τη διαδρομή στην παλιά πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με την κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος

07. Οικία Παπαδόπουλου – Ε’ Παιδικός Δημοτικός Σταθμός

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο χτίστηκε περίπου το 1906, από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Κλεονίκη. Λειτούργησε αρχικά ως κατοικία και αργότερα άλλαξε διάφορες χρήσεις. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως Αστυνομικό Τμήμα. Από το 1986, όταν αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και ανακαινίστηκε, στεγάζει τον Ε’ Παιδικό Σταθμό Ξάνθης.
Το κτίριο είναι διώροφο και λιθόκτιστο κτίσμα. Είναι παραδοσιακού ύφους, με λιτή εμφάνιση και χωρίς ιδιαίτερα, διακοσμητικά στοιχεία. Χαρακτηρίζεται από νεοκλασικά στοιχεία, συμμετρία και από τα πολλά παράθυρα που έχει. Αποτελείται από ημι-υπόγειο (ορατό στην πλαϊνή και πίσω όψη), ισόγειο και όροφο. Έχει δύο αίθουσες υποδοχής και δώδεκα δωμάτια. Έχει ανακαινισθεί επανειλημμένα και έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, που αφορούν ειδικά στα ανοίγματα, αφού λειτούργησε αρχικά ως κατοικία, ενώ αργότερα στέγασε άλλες χρήσεις. Άλλη σημαντική αλλαγή που έγινε ήταν το άνοιγμα της εισόδου στην πλευρά της πλατείας, καθώς η είσοδος αρχικά γινόταν από την πλαϊνή είσοδο μέσω της αυλής.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο χτίστηκε περίπου το 1906, από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Κλεονίκη. Λειτούργησε αρχικά ως κατοικία  και αργότερα  άλλαξε διάφορες χρήσεις. Κατά τη διάρκεια της  βουλγαρικής  κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως Αστυνομικό Τμήμα.  Από το 1986, όταν αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και ανακαινίστηκε, στεγάζει τον Ε’ Παιδικό Σταθμό Ξάνθης.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο είναι διώροφο και λιθόκτιστο κτίσμα. Είναι παραδοσιακού ύφους, με λιτή εμφάνιση και χωρίς ιδιαίτερα, διακοσμητικά στοιχεία. Χαρακτηρίζεται  από  νεοκλασικά  στοιχεία,  συμμετρία  και  από  τα πολλά  παράθυρα  που  έχει.  Αποτελείται  από  ημι-υπόγειο  (ορατό στην πλαϊνή και πίσω όψη), ισόγειο και όροφο. Έχει δύο αίθουσες υποδοχής  και  δώδεκα  δωμάτια.  Έχει  ανακαινισθεί  επανειλημμένα και   έχει   υποστεί   αρκετές   αλλαγές,   που   αφορούν   ειδικά   στα ανοίγματα,  αφού  λειτούργησε  αρχικά  ως  κατοικία,  ενώ  αργότερα στέγασε άλλες χρήσεις. Άλλη σημαντική αλλαγή που έγινε ήταν το άνοιγμα  της εισόδου στην πλευρά της πλατείας, καθώς η είσοδος αρχικά γινόταν από την πλαϊνή είσοδο μέσω της αυλής.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο έχει ωραία και μεγάλη αυλή στο πίσω μέρος του.


Σκοπός - Χρήση: Σχολικό κτίριο


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΜΑΘ, Κατηγορία «Γ», Απόφαση 5385,ΦΕΚ 1097/95


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές  20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Περίπου 1906


Τοποθεσία μνημείου: 41.144219546228, 24.888119534133665


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 35


 Διεύθυνση: Λευκάδος 2


Επισκέψιμο: Όχι


 

Print
Please login or register to post comments.
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top