Θεματικό ενδιαφέρον

Επιλέξτε τη διαδρομή στην παλιά πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με την κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος

19. Οικία Μπαχτσετζή

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο κτίστηκε γύρω στα 1880, από τον κηπουρό στο επάγγελμα Κωνσταντίνο Μπαχτσετζή. Το 1979 το κτίριο αυτό αγόρασε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, έχοντας επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του με σκοπό να διοργανώσει εδώ τον νέο θεσμό των «Μουσικών Γιορτών». Αγόρασε το κτίριο για να εξυπηρετήσει τις οργανωτικές ανάγκες του θεσμού. Τελικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το εγχείρημα, καθώς δεν υπήρξε στήριξη από τις τοπικές αρχές, και στα 1982 το κτίριο πωλήθηκε εκ νέου. Μέχρι και σήμερα το κτήριο παραμένει ακατοίκητο.
Πρόκειται για ένα απλό, διώροφο κτίριο φτιαγμένο με λιθοδομή από πελεκητό ντόπιο γρανίτη. Έχει ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο. Ένα πέτρινο γείσο χωρίζει τους ορόφους της κύριας όψης, και κοίλα γείσα περιτρέχουν τη στέγη.
Η κύρια όψη του κτιρίου είναι επιχρισμένη με το κονίαμα που μιμείται το ισοδομικό σύστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υπερυψωμένος, καμπύλος φεγγίτης πάνω από την είσοδο, όπως και οι περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα, που κατασκευάστηκαν από χυτό σίδηρο σε ντόπια εργαστήρια της εποχής και προφυλάσσουν τα ανοίγματα.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο κτίστηκε γύρω στα 1880, από τον κηπουρό στο επάγγελμα Κωνσταντίνο Μπαχτσετζή. Το 1979 το κτίριο αυτό αγόρασε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, έχοντας επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του με σκοπό να διοργανώσει εδώ τον νέο θεσμό των «Μουσικών Γιορτών». Αγόρασε το κτίριο για να εξυπηρετήσει τις οργανωτικές ανάγκες του θεσμού. Τελικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το εγχείρημα, καθώς δεν υπήρξε στήριξη από τις τοπικές αρχές, και στα 1982 το κτίριο πωλήθηκε εκ νέου.
Μέχρι και σήμερα το κτήριο παραμένει ακατοίκητο.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα απλό, διώροφο κτίριο φτιαγμένο με λιθοδομή από πελεκητό ντόπιο γρανίτη. Έχει ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο.
Ένα πέτρινο γείσο χωρίζει τους ορόφους της κύριας όψης, και κοίλα γείσα περιτρέχουν τη στέγη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υπερυψωμένος, καμπύλος φεγγίτης πάνω από την είσοδο, όπως και οι περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα, που κατασκευάστηκαν από χυτό σίδηρο σε ντόπια εργαστήρια της εποχής και προφυλάσσουν τα ανοίγματα.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η κύρια όψη του είναι επιχρισμένη με το κονίαμα που μιμείται το ισοδομικό σύστημα.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/11/63051, ΦΕΚ 73/86


Χρονολόγηση (περίοδος): Τέλη 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Γύρω στα 1880


Τοποθεσία μνημείου: 41.14379, 24.88767


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Β. Αϊβαλιώτης. «Ξάνθη, γλυκυτάτη μητριά». Ξάνθη: ΠΑΚΕΘΡΑ 2007, σελ. 59


 Διεύθυνση: Αντίκα 11


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
Please login or register to post comments.
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top