60. Ποτοποιία και οικία Καθαρόπουλου – KooKooVaya
Σύντομη τεκμηρίωση:
Το κτίριο χτίστηκε σε άγνωστη χρονολογία. Ο παλαιότερος ιδιοκτήτης του κτιρίου ήταν ο Θεόδωρος Καθαρόπουλος, ο οποίος χρησιμοποίησε το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου ως ποτοποιία, ενώ τον όροφο τον χρησιμοποίησε ως χώρο κατοικίας.
Κατά τη σύγχρονη εποχή έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως χώρος εστίασης και διασκέδασης και την ίδια χρήση έχει και σήμερα. Η ποτοποιία στην Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων που παρήγαγαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ξακουστό κρασί. Επίσης, υπάρχουν αποστακτήρια ούζου και τσίπουρου, ενώ το πρώτο ελληνικό ρούμι που παράγεται χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο από την περιοχή της Γενισέας.
Το κτίριο είναι ένα διώροφο κτίσμα με υπόγειο χώρο, ισόγειο και όροφο. Η είσοδος του κτιρίου ανοίγει στην πλατεία Αντίκα, κεντρικό δημόσιο χώρο της παλιάς Ξάνθης. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από τα πολλά ανοίγματα που προσφέρουν άπλετο φωτισμό στο εσωτερικό και από τα μπαλκόνια (εξώστες) στον όροφο. Τα παράθυρα περιβάλλονται από απλό πλαίσιο, ενώ υπάρχει βαθμιδωτό γείσο κάτω από τη στέγη.
Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ιστορικά στοιχεία:
Το κτίριο χτίστηκε σε άγνωστη χρονολογία. Ο παλαιότερος ιδιοκτήτης του κτιρίου ήταν ο Θεόδωρος Καθαρόπουλος, ο οποίος χρησιμοποίησε το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου ως ποτοποιία, ενώ τον όροφο τον χρησιμοποίησε ως χώρο κατοικίας.
Κατά τη σύγχρονη εποχή έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως χώρος εστίασης και διασκέδασης και την ίδια χρήση έχει και σήμερα. Η ποτοποιία στην Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων που παρήγαγαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ξακουστό κρασί.
Στοιχεία αρχιτεκτονικής:
Το κτίριο είναι ένα διώροφο κτίσμα με υπόγειο χώρο, ισόγειο και όροφο. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από τα πολλά ανοίγματα που προσφέρουν άπλετο φωτισμό στο εσωτερικό και από τα μπαλκόνια (εξώστες) στον όροφο. Τα παράθυρα περιβάλλονται από απλό πλαίσιο, ενώ υπάρχει βαθμιδωτό γείσο κάτω από τη στέγη.
Περιγραφή λοιπών στοιχείων:
Η είσοδος του κτιρίου ανοίγει στην πλατεία Αντίκα, κεντρικό δημόσιο χώρο της παλιάς Ξάνθης. Η ποτοποιία στην Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων που παρήγαγαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ξακουστό κρασί. Επίσης, υπάρχουν αποστακτήρια ούζου και τσίπουρου, ενώ το πρώτο ελληνικό ρούμι που παράγεται χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο από την περιοχή της Γενισέας.
Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Εμπορικός χώρος
Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976 ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995
Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο
Έτος κατασκευής: Άγνωστο
Τοποθεσία μνημείου: 41.14196508404297, 24.887526065256598
Βιβλιογραφικές παραπομπές:
• Μαυρίδης (επιμ.). Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα. Ξάνθη, ΠΑΚΕΘΡΑ 2008
Διεύθυνση: Μαλετσίδου 2
Επισκέψιμο: Ναι