Ο πολιτιστικός και λαογραφικός χαρακτήρας στην Ξάνθη του χθες και του σήμερα
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 800 μ., διάρκεια 50 λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας. Σε αυτήν ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με έναν απαράμιλλα πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα, που έχει αναδείξει η Ξάνθη στο πέρασμα των χρόνων και έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στον αστικό ιστό της. Αρκετά είναι τα σωζόμενα σημεία που θυμίζουν και μπορούν να ανασυστήσουν τη λεγόμενη περίοδο της Belle Époque (1871-1914), κατά την οποία η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική και καλλιτεχνική άνθιση.

Οι τοιχογραφίες με βαυαρικά ή γερμανικά τοπία στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου και οι οροφογραφίες με τα διακοσμητικά και φυτικά μοτίβα στο Αρχοντικό Ντανιέλ ή ο κινηματογράφος Μέγκα Κιν και το θέατρο «Απόλλων», στο οποίο φημολογείται ότι έπαιξε σε μερικές παραστάσεις η Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ, δίνουν μια γεύση από τις τέχνες της ζωγραφικής και του θεάτρου, όπως εκφράστηκαν την περίοδο εκείνη.

Από την άλλη, δεκάδες σημεία και κτίρια λειτουργούν σήμερα ως εκφραστές της λαογραφίας της πόλης, όπου γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Ξεκινώντας από το Αρχοντικό Ντανιέλ και καταλήγοντας στην Οικία Αδαμίδη, πλησίον της πλατείας Μητροπόλεως, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την πόλη μέσα από κτίρια που λειτούργησαν και λειτουργούν ως έδρες πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ξάνθης.

Πέραν από τις καθιερωμένες Γιορτές Παλιάς Πόλης (στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου), κάποιοι από τους χώρους αυτούς είναι λειτουργικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτοί λειτουργούν είτε ως επισκέψιμοι χώροι εκθέσεων, όπως το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φ.Ε.Ξ., το Σπίτι της Σκιάς και η Δημοτική Πινακοθήκη, είτε ως χώροι εκδηλώσεων, συναυλιών κτλ., όπως το Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2025 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top