Χορεύοντας σε πλατείες και κήπους!
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 3 χλμ., διάρκεια 80 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας.

Ακολουθώντας τη θα γνωρίσετε μερικούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην παλιά πόλη της Ξάνθης και έχουν χορευτικά τμήματα και πλούσια πολιτιστική δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς!

Επίσης, θα σας συνοδεύσει σε δημόσιους χώρους και πλατείες, όπου στήνονται μικρά πανηγύρια στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, οπότε ενδείκνυται να την ακολουθήσετε στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη. Θα σας συνοδεύσει επίσης σε κήπους αρχοντικών ή σε αμφιθεατρικά σημεία, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε το βλέμμα σας, θαυμάζοντας συνάμα το φυσικό περιβάλλον εντός του αστικού τοπίου ή την ωραία πανοραμική θέα προς την πόλη και την πεδιάδα της Ξάνθης!

06. Πλατεία Μητροπόλεως

Σύντομη τεκμηρίωση:

Η πλατεία Μητροπόλεως δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και από τότε αποτελεί το κέντρο του παραδοσιακού οικισμού. Ενδεχομένως να προϋπήρχε και πριν από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς του 1829 ή να αποτελούσε το κέντρο της πόλης ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια. Για πολλά χρόνια πάντως λειτουργούσε ως ο κύριος δημόσιος χώρος της πόλης. Το 2015 έγιναν στην πλατεία έργα ανάπλασης από τον Δήμο Ξάνθης, που  τη μετέτρεψαν εκ νέου σε έναν καλαίσθητο ελεύθερο δημόσιο   χώρο, καθώς μέχρι τότε είχε καταστεί ένας άτυπος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Η πλατεία Μητροπόλεως είναι στρωμένη με λίθινες πλάκες και περιβάλλεται από παγκάκια, ζαρντινιέρες και κολονάκια.
Τουλάχιστον από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα αποτέλεσε το κέντρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της πόλης, καθώς περιμετρικά αυτής οικοδομήθηκαν κοινοτικά σχολεία, δηλαδή η Ματσίνειος Αστική Σχολή και το Παρθεναγωγείο, το Μητροπολιτικό Μέγαρο και ο Μητροπολιτικός Ναός του Τιμίου Προδόμου, από όπου έλαβε και το όνομά της, και το κτίριο που χρησίμευσε ως κατοικία και ως ελληνικό προξενείο (σήμερα ιδιοκτησία της Μητρόπολης).
Από τα δύο εκπαιδευτικά κτίρια που λειτουργούσαν για χρονιά διατηρείται σήμερα μόνο το Δημοτικό Σχολείο, αφού το Γυμνάσιο κατεδαφίστηκε το 1973.
Η πλατεία Μητροπόλεως αποτελεί το κέντρο του εορτασμού των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, καθώς σε αυτήν στήνεται η εξέδρα όπου πραγματοποιούνται όλες οι συναυλίες και οι κεντρικές εκδηλώσεις. Οι Γιορτές λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μία βδομάδα.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Η πλατεία Μητροπόλεως δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και από τότε αποτελεί το κέντρο του παραδοσιακού οικισμού. Ενδεχομένως     να     προϋπήρχε     και     πριν     από     τους     δύο καταστροφικούς σεισμούς του 1829 ή να αποτελούσε το κέντρο της πόλης  ήδη  από  τα  Βυζαντινά  χρόνια.  Για  πολλά  χρόνια  πάντως λειτουργούσε  ως  ο  κύριος  δημόσιος  χώρος  της  πόλης.  Το  2015 έγιναν στην πλατεία έργα ανάπλασης από τον Δήμο Ξάνθης, που τη  μετέτρεψαν  εκ  νέου  σε  έναν  καλαίσθητο  ελεύθερο  δημόσιο χώρο,   καθώς   μέχρι   τότε   είχε   καταστεί   ένας   άτυπος   χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Η πλατεία Μητροπόλεως, μετά τα έργα ανάπλασης  του  2015, αποτελεί έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο, στρωμένο με λίθινες πλάκες,  ο οποίος περιβάλλεται από παγκάκια, ζαρντινιέρες  και κολονάκια. Αποτελεί τον πυρήνα, το κεντρικότερο σημείο του παραδοσιακού οικισμού. Από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα αποτέλεσε  το  κέντρο  της  Ελληνορθόδοξης  Κοινότητας  της  πόλης, καθώς περιμετρικά αυτής οικοδομήθηκαν κοινοτικά σχολεία, δηλαδή  η  Ματσίνειος  Αστική  Σχολή  και  το  Παρθεναγωγείο,  το Μητροπολιτικό  Μέγαρο  και  ο  Μητροπολιτικός  Ναός  του  Τιμίου Προδόμου,  από  όπου  έλαβε  και  το  όνομά  της,  και  το  κτίριο  που χρησίμευσε   ως   κατοικία   και   ως   ελληνικό   προξενείο   (σήμερα ιδιοκτησία της Μητρόπολης).
Από  τα  δύο  εκπαιδευτικά  κτίρια  που  λειτουργούσαν  για  χρονιά διατηρείται  σήμερα  μόνο  το  Δημοτικό  Σχολείο,  αφού  το  Γυμνάσιο κατεδαφίστηκε το 1973.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η  πλατεία  Μητροπόλεως  αποτελεί  το  κέντρο  του  εορτασμού  των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, καθώς σε αυτήν στήνεται η εξέδρα όπου πραγματοποιούνται όλες οι συναυλίες και οι κεντρικές εκδηλώσεις. Οι Γιορτές λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μία βδομάδα.


Σκοπός - Χρήση: Δημόσιος χώρος


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976, ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): 19ος αιώνα


Έτος κατασκευής: 19ος αιώνας


Τοποθεσία μνημείου: 41.144269197977465, 24.88783834716237


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Μαυρίδης, Δ., επιμ. 2008. Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα. Ξάνθη: ΠΑΚΕΘΡΑ.


 Διεύθυνση: Πλατεία Μητροπόλεως


Επισκέψιμο: Ναι


 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top