Χορεύοντας σε πλατείες και κήπους!
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 3 χλμ., διάρκεια 80 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας.

Ακολουθώντας τη θα γνωρίσετε μερικούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην παλιά πόλη της Ξάνθης και έχουν χορευτικά τμήματα και πλούσια πολιτιστική δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς!

Επίσης, θα σας συνοδεύσει σε δημόσιους χώρους και πλατείες, όπου στήνονται μικρά πανηγύρια στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, οπότε ενδείκνυται να την ακολουθήσετε στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη. Θα σας συνοδεύσει επίσης σε κήπους αρχοντικών ή σε αμφιθεατρικά σημεία, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε το βλέμμα σας, θαυμάζοντας συνάμα το φυσικό περιβάλλον εντός του αστικού τοπίου ή την ωραία πανοραμική θέα προς την πόλη και την πεδιάδα της Ξάνθης!

18. Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο κτίστηκε την περίοδο μεταξύ 1870 και 1890 πιθανόν αρχικά ως κατοικία, ενώ μετέπειτα δωρίσθηκε στην τοπική εκκλησία. Το κτίσμα ανήκει σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και αναστηλώθηκε από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) του οποίου υπήρξε η έδρα από το 1993 μέχρι το 2005.
Σήμερα λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη της Μητρόπολης, με περίπου ετπά χιλιάδες τόμους εκκλησιαστικού και ιστορικού περιεχομένου. Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό κατά τις πρωινές ώρες, αλλά μόνο κατόπιν συνεννόησης με τη Μητρόπολη. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, στο οποίο διακρίνονται νεοκλασικά στοιχεία. Διαθέτει σιδερένιο μπαλκόνι, σιδεριές στα παράθυρα και στον τοξωτό φεγγίτη πάνω από την είσοδο. Οι παραστάδες της εισόδου, το πλαίσιο του φεγγίτη καθώς και τα απλά πλαίσια των παραθύρων είναι φτιαγμένα με την ντόπια πέτρα Μάνδρας. Το επίχρισμα στο εξωτερικό του κτιρίου μιμείται ισόδομο σύστημα δόμησης.
Εσωτερικά του κτιρίου βρίσκεται κεντρική σάλα, γύρω από την οποία διατάσσονται τα δωμάτια.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο κτίστηκε την περίοδο 1870-1890 πιθανόν αρχικά ως κατοικία, ενώ μετέπειτα δωρίσθηκε στην τοπική εκκλησία. Το κτίσμα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και αναστηλώθηκε από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) του οποίου υπήρξε έδρα από το 1993 μέχρι το 2005. Σήμερα λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη της Μητρόπολης, με περίπου ετπά χιλιάδες τόμους εκκλησιαστικού και ιστορικού περιεχομένου. Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό, μόνο κατόπιν συνεννόησης με τη Μητρόπολη.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, στο οποίο διακρίνονται νεοκλασικά στοιχεία. Διαθέτει σιδερένιο μπαλκόνι, σιδεριές στα παράθυρα και στον τοξωτό φεγγίτη πάνω από την είσοδο. Οι παραστάδες της εισόδου, το πλαίσιο του φεγγίτη καθώς και τα απλά πλαίσια των παραθύρων είναι φτιαγμένα με την ντόπια πέτρα Μάνδρας.
Εσωτερικά του κτιρίου βρίσκεται κεντρική σάλα, γύρω από την οποία διατάσσονται τα δωμάτια.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το επίχρισμα στο εξωτερικό του κτιρίου μιμείται ισόδομο σύστημα δόμησης.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Εκκλησιαστικό κτίριο


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/11/63051, ΦΕΚ 73/Β/28-2-86


Χρονολόγηση (περίοδος): Τελευταίο τέταρτο 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1870-1890


Τοποθεσία μνημείου: 41.14382, 24.88778


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Ι. Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου https://im- xanthis.gr/ekklisiastiki-vivliothiki/
•    ΠΑΚΕΘΡΑ https://pakethra.gr/edres/


 Διεύθυνση: Αντίκα 14


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top