Η ευρωπαϊκή και βυζαντινή τέχνη στην Ξάνθη του 19ου αιώνα
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας. Με τη διαδρομή αυτή θα δοθεί στον επισκέπτη με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις να γνωρίσει την ευρωπαϊκή και βυζαντινή τέχνη, όπως εκφράστηκαν σε κτίρια της παλιάς Ξάνθης κατά τον 19ο αιώνα.

Ξεκινώντας από το ναό του Αγίου Βλασίου και καταλήγοντας στην Οικία Σταυρόπουλου, θα επισκεφθεί κανείς τους ναούς της παλιάς Ξάνθης με τα ξυλόγλυπτα στο τέμπλο, τις φορητές εικόνες, τα αντικείμενα μικροτεχνίας, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μεταβυζαντινής περιόδου. Στα κτίρια κοσμικής αρχιτεκτονικής θα θαυμάσει τις ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας οροφογραφίες και τοιχογραφίες, της λεγόμενης Belle Époque (1871-1914).

Στις παλιές εκκλησίες αξίζει κανείς να παρατηρήσει τις βυζαντινές φορητές εικόνες που φέρουν έντονες δυτικές εικονογραφικές επιδράσεις, αναμειγνύονται με τα παραδοσιακά βυζαντινά πρότυπα και ακολουθούν τις θεολογικές αντιλήψεις μετά την άλωση. Φιλοτεχνούνται είτε από εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στη Θράκη ή τη βόρεια Ελλάδα (π.χ. εργαστήριο της Αίνου), είτε από το αγιορείτικο εργαστήριο (π.χ. οι ζωγράφοι Νικηφόρος και ο μαθητής του Ιωάσαφ), είτε από μεμονωμένους ζωγράφους (π.χ. ο Νικόλαος από το Χάσκοϊ της Κωνσταντινούπολης, ο Θάσιος Μ. Ευαγγελίδης, ο Πατρινός Τάκης Πριονάς).

Αξίζει επίσης κανείς να παρατηρήσει τον Εσταυρωμένο στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, έργο του Φώτη Κόντογλου (1959), την κεντητή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ναό των Ταξιαρχών, τον μαρμάρινο ανάγλυφο κηροστάτη στο Ναό του Αγίου Βλασίου.

Από την άλλη, στις πλούσιες νεοκλασικές κατοικίες μπορεί να δει κανείς έργα Βαυαρών ή Γερμανών ζωγράφων, όπως στις τοιχογραφίας στις Οικίες Κουγιουμτζόγλου, Σταυρόπουλου και Μιχάλογλου ή στις θεές από το δωδεκάθεο, που κοσμούν το κλιμακοστάσιο της Οικίας Μεταξά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οροφογραφίες με τα διακοσμητικά και φυτικά μοτίβα στο Αρχοντικό Ντανιέλ και στο Αρχοντικό Μωυσή, ενώ μοναδικό δείγμα νεοκλασικής γλυπτικής στην πόλη αποτελεί το άγαλμα στην αυλή του Ναού του Αγίου Γεωργίου.

98. Οικία Σταυρόπουλου

Σύντομη τεκμηρίωση:

Η κατοικία χτίστηκε στη συνοικία του Ακαθίστου Ύμνου το 1900 από τον Αυγουστή Σταυρόπουλο, που ασχολούνταν με το εμπόριο σιδηρικών, ειδών κιγκαλερίας και αποικιακών. Η επιφανής αυτή οικογένεια ήταν από τις πρώτες στην Ξάνθη που αγόρασαν αυτοκίνητο το 1920.
Το κτίσμα ανήκει στην απόγονο της οικογένειας, Αικατερίνη (Καίτη) Σταυροπούλου-Βλάχου, διακεκριμένη ζωγράφο. Έργα της, τα οποία διακρίνει ο ρεαλισμός, εκτίθενται και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης.
Το κτίριο είναι ένα ένα τριώροφο αρχοντικό με νεοκλασικές επιρροές, ισόγειο και δύο ορόφους. Οι διαφορετικοί όροφοι του κτιρίου διαχωρίζονται με ταινία, ενώ στις γωνίες διαμορφώνεται παραστάδες και βαθμιδωτά γείσα.
Τα πολλά ανοίγματα στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν απλά πλαίσια, είναι τοποθετημένα σε απόλυτη συμμετρία και προσφέρουν άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα παράθυρα του άνω ορόφου έχουν βαθμιδωτά περβάζια και γείσα και κλείνουν με γαλλικού τύπου παντζούρια.
Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από το μπαλκόνι (εξώστη) που υπάρχει στο κέντρο του δεύτερου ορόφου, πάνω από την κλίμακα και την κύρια είσοδο που ανοίγεται στον πρώτο όροφο. Ο εξώστης, διακοσμημένος με σιδερένιους ρόδακες, υποστηρίζεται με σιδερένια φουρούσια.
Το κτίριο στο εσωτερικό διασώζει ποικίλες τοιχογραφίες από τον Μ. Δημόπουλο, με απεικόνιση τοπίων κ.ά.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Η κατοικία χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ανακαινίστηκε σε ύφος Art Deco το 1937, όταν και έχασε μερικά από τα νεοκλασικά του στοιχεία. Ήταν ιδιοκτησία του καπνέμπορου Γεώργιου Στάλιου και της συζύγου του Κλεοπάτρας Ορφανίδου, οι οποίοι ανήκαν και οι δύο σε παλιές και πλούσιες οικογένειες της Ξάνθης.
Σήμερα αποτελείται από δύο ξεχωριστές κατοικίες, σε μία από τις οποίες μένει η ζωγράφος Αθηνά Φυλακτού. Η Φυλακτού γεννήθηκε στην Καβάλα και μαθήτευσε κοντά στον Ξανθιώτη γλύπτη και ζωγράφο, Χρήστο Παυλίδη. Μερικά από τα έργα της, τα οποία διακρίνει ο ρεαλισμός, φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο είναι ένα ένα τριώροφο αρχοντικό που χτίστηκε σε ιδιαίτερα επικλινές έδαφος. Έχει νεοκλασικές επιρροές, ισόγειο και δύο ορόφους. Οι διαφορετικοί όροφοι του κτιρίου διαχωρίζονται με ταινία, ενώ στις γωνίες διαμορφώνεται παραστάδες και βαθμιδωτά γείσα.
Τα πολλά ανοίγματα στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν απλά πλαίσια, είναι τοποθετημένα σε απόλυτη συμμετρία και προσφέρουν άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα παράθυρα του άνω ορόφου έχουν βαθμιδωτά περβάζια και γείσα και κλείνουν με γαλλικού τύπου παντζούρια.

Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από το μπαλκόνι (εξώστη) που υπάρχει στον δεύτερο όροφο πάνω από την κεντρική κλίμακα και την κύρια είσοδο που ανοίγεται στον πρώτο όροφο. Ο εξώστης, διακοσμημένος με σιδερένιους ρόδακες, υποστηρίζεται με σιδερένια φουρούσια.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο στο εσωτερικό διασώζει ποικίλες τοιχογραφίες από τον Μ. Δημόπουλο, με απεικόνιση τοπίων κ.ά.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: ΥΠΠΟ/ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2625/43281/12-01-1989, ΦΕΚ 72/Β/01-02- 1989


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1900


Τοποθεσία μνημείου: 41.14436, 24.88518


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 115


 Διεύθυνση: Βύρωνος 8


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top