Η Δημογεροντία της Ξάνθης και οι εκπρόσωποί της
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας. Έχει ως αφετηρία τη συνοικία του Αγίου Βλασίου και τερματικό σταθμό τη συνοικία του Ακαθίστου. Σε αυτήν ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από τα κτήρια να μάθει για την ελληνορθόδοξη κοινότητα, τη Δημογεροντία της Ξάνθης, τους σημαντικότερους δημογέροντες, όπως επίσης για κτίρια σχετιζόμενα με τη δραστηριότητα της κοινότητας. Η Δημογεροντία ήταν το διοικητικό σύστημα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι δημογέροντες, γνωστοί αλλιώς ως προεστοί ή κοτζαμπάσηδες, ήταν άμισθοι ή έμμισθοι εκπρόσωποι, τους οποίους εξέλεγαν οι χριστιανοί με την έγκριση των Οθωμανών. Από τη μια, διευκόλυναν στη διοίκηση και την είσπραξη των φόρων για λογαριασμό των Οθωμανών και, από την άλλη, διοικούσαν την κοινότητα, μεριμνούσαν για τα σχολεία της, διαχειρίζονταν τα έσοδα των εκκλησιών, των μοναστηριών και την κοινοτική περιουσία, επιλύαν δικαστικά ζητήματα και επέβαλλαν σωφρονιστικές ποινές. Πρόεδρος της Δημογεροντίας ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου. Δραστήριοι μητροπολίτες υπήρξαν ο Ευγένιος (1792-1848) και ο Ιωακείμ Σγουρός (1864-1912).

Στην Ξάνθη η Δημογεροντία συνεδρίαζε στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου και αργότερα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Σχολεία της Δημογεροντίας αποτελούσαν το Στάλειο Νηπιαγωγείο, η Ματσίνειος Σχολή, ενώ σχολείο λειτουργούσε και στο προαύλιο του Αγίου Βλασίου. Γνωστά ονόματα που διετέλεσαν Δημογέροντες είναι οι Μιχάλογλου, ο Βαληξόγλου, ο Καραμπέτσης, ο Χασιρτζόγλου, ο Στάλιος, ο Σιγάλας, ο Ματσίνης, οι Βέλιοι, ο Λαδάς, ο Σταυρόπουλος κ.ά. Πολλοί από αυτούς υπηρέτησαν ως εκκλησιαστικοί επίτροποι στους διάφορους ναούς της πόλης, ως έφοροι/δάσκαλοι των σχολείων, ενώ σημαντικές ήταν οι ευεργεσίες και οι δωρεές τους προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ξάνθης.

98. Οικία Σταυρόπουλου

Σύντομη τεκμηρίωση:

Η κατοικία χτίστηκε στη συνοικία του Ακαθίστου Ύμνου το 1900 από τον Αυγουστή Σταυρόπουλο, που ασχολούνταν με το εμπόριο σιδηρικών, ειδών κιγκαλερίας και αποικιακών. Η επιφανής αυτή οικογένεια ήταν από τις πρώτες στην Ξάνθη που αγόρασαν αυτοκίνητο το 1920.
Το κτίσμα ανήκει στην απόγονο της οικογένειας, Αικατερίνη (Καίτη) Σταυροπούλου-Βλάχου, διακεκριμένη ζωγράφο. Έργα της, τα οποία διακρίνει ο ρεαλισμός, εκτίθενται και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης.
Το κτίριο είναι ένα ένα τριώροφο αρχοντικό με νεοκλασικές επιρροές, ισόγειο και δύο ορόφους. Οι διαφορετικοί όροφοι του κτιρίου διαχωρίζονται με ταινία, ενώ στις γωνίες διαμορφώνεται παραστάδες και βαθμιδωτά γείσα.
Τα πολλά ανοίγματα στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν απλά πλαίσια, είναι τοποθετημένα σε απόλυτη συμμετρία και προσφέρουν άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα παράθυρα του άνω ορόφου έχουν βαθμιδωτά περβάζια και γείσα και κλείνουν με γαλλικού τύπου παντζούρια.
Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από το μπαλκόνι (εξώστη) που υπάρχει στο κέντρο του δεύτερου ορόφου, πάνω από την κλίμακα και την κύρια είσοδο που ανοίγεται στον πρώτο όροφο. Ο εξώστης, διακοσμημένος με σιδερένιους ρόδακες, υποστηρίζεται με σιδερένια φουρούσια.
Το κτίριο στο εσωτερικό διασώζει ποικίλες τοιχογραφίες από τον Μ. Δημόπουλο, με απεικόνιση τοπίων κ.ά.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Η κατοικία χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ανακαινίστηκε σε ύφος Art Deco το 1937, όταν και έχασε μερικά από τα νεοκλασικά του στοιχεία. Ήταν ιδιοκτησία του καπνέμπορου Γεώργιου Στάλιου και της συζύγου του Κλεοπάτρας Ορφανίδου, οι οποίοι ανήκαν και οι δύο σε παλιές και πλούσιες οικογένειες της Ξάνθης.
Σήμερα αποτελείται από δύο ξεχωριστές κατοικίες, σε μία από τις οποίες μένει η ζωγράφος Αθηνά Φυλακτού. Η Φυλακτού γεννήθηκε στην Καβάλα και μαθήτευσε κοντά στον Ξανθιώτη γλύπτη και ζωγράφο, Χρήστο Παυλίδη. Μερικά από τα έργα της, τα οποία διακρίνει ο ρεαλισμός, φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο είναι ένα ένα τριώροφο αρχοντικό που χτίστηκε σε ιδιαίτερα επικλινές έδαφος. Έχει νεοκλασικές επιρροές, ισόγειο και δύο ορόφους. Οι διαφορετικοί όροφοι του κτιρίου διαχωρίζονται με ταινία, ενώ στις γωνίες διαμορφώνεται παραστάδες και βαθμιδωτά γείσα.
Τα πολλά ανοίγματα στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν απλά πλαίσια, είναι τοποθετημένα σε απόλυτη συμμετρία και προσφέρουν άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα παράθυρα του άνω ορόφου έχουν βαθμιδωτά περβάζια και γείσα και κλείνουν με γαλλικού τύπου παντζούρια.

Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από το μπαλκόνι (εξώστη) που υπάρχει στον δεύτερο όροφο πάνω από την κεντρική κλίμακα και την κύρια είσοδο που ανοίγεται στον πρώτο όροφο. Ο εξώστης, διακοσμημένος με σιδερένιους ρόδακες, υποστηρίζεται με σιδερένια φουρούσια.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο στο εσωτερικό διασώζει ποικίλες τοιχογραφίες από τον Μ. Δημόπουλο, με απεικόνιση τοπίων κ.ά.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: ΥΠΠΟ/ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2625/43281/12-01-1989, ΦΕΚ 72/Β/01-02- 1989


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1900


Τοποθεσία μνημείου: 41.14436, 24.88518


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 115


 Διεύθυνση: Βύρωνος 8


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top