Η τέχνη στην Παλιά Ξάνθη του σήμερα, μέσα από εκθέσεις
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 1 χλμ., 50 λεπτών περίπου και μικρής δυσκολίας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει χώρους που συγκεντρώνουν τον καλλιτεχνικό πλούτο της πόλης της Ξάνθης. Η σύντομη αυτή περιήγηση συγκεντρώνει εκθεσιακούς και μουσειακούς χώρους αλλά και ανοιχτούς χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν ως «υπαίθρια μουσεία».

Η διαδρομή ξεκινά από το Κονάκι Μπέη, όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και συνεχίζει στο Αρχοντικό Χασιρτζόγλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων. Εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί, μετά από συνεννόηση, το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς. Στην πορεία της διαδρομής το Σπίτι της Σκιάς δίνει έναν διαφορετικό τόνο μοντέρνας τέχνης, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη λεγόμενη “trash art”.

Στη διαδρομή περιλαμβάνονται και δυο μεγάλοι εκθεσιακοί χώροι της πόλης, η Δημοτική Πινακοθήκη (Αρχοντικό Καλεύρα) και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φ.Ε.Ξ. Εκεί τα εκθέματα και οι ζωγραφικοί πίνακες θα αναδείξουν τον καλλιτεχνικό πλούτο και την ομορφιά της πόλης, όπως αυτή απεικονίστηκε από τους καλλιτέχνες της. Την ομορφιά αυτή θα βιώσει ο περιηγητής περνώντας από τη γραφική πλατεία Ματσίνη και το εργαστήριο του Δ. Σταθόπουλου.

82. Κονάκι Μπέη - Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης

Σύντομη τεκμηρίωση:

Αρχικά το κτίριο πρέπει να οικοδομήθηκε, πιθανόν στα μέσα του 19ου αιώνα, για να λειτουργήσει ως κατοικία Οθωμανού Μπέη. Από το 1923 μέχρι και το 1992 στεγάστηκε εδώ το Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων, αρχικά για να φιλοξενήσει περίπου 120 ορφανά κορίτσια (6-18 ετών) των προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Τα ορφανά αγόρια κατοικούσαν στο Ορφανοτροφείο Αρρένων Ξάνθης που λειτουργούσε στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (σημερινή Εκκλησιαστική Σχολή). Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον χώρο αυτό στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης.
Πρόκειται για ένα τυπικό κονάκι του 19ου αιώνα, το οποίο είναι κτισμένο στη συνοικία Σουνέ. Η συνοικία αυτή εκείνη την περίοδο αποτελούσε τον τόπο κατοικίας των Σουνιτών μουσουλμάνων και των διοικητικών αξιωματούχων του οθωμανικού κράτους.
Το κτίσμα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του βαλκανικού χώρου της οθωμανικής περιόδου. Αποτελείται από δύο ορόφους, οι οποίοι είναι κτισμένοι σε σχήμα «Π», μια τυπολογία που συναντάται ιδιαίτερα συχνά στον βαλκανικό χώρο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Αρχικά το κτίριο πρέπει να οικοδομήθηκε για να λειτουργήσει ως κατοικία. Από το 1923 μέχρι και το 1992 στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων, αρχικά για να φιλοξενήσει περίπου 120 ορφανά κορίτσια (6-18 ετών) των προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Τα ορφανά αγόρια κατοικούσαν στο Ορφανοτροφείο Αρρένων Ξάνθης που λειτουργούσε στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (σημερινή Εκκλησιαστική Σχολή). Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον χώρο αυτό στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης. 
Πρόκειται για ένα τυπικό κονάκι του 19ου αιώνα, το οποίο είναι κτισμένο στη συνοικία Σουνέ, η οποία εκείνη την περίοδο αποτελούσε τον τόπο κατοικίας των Σουνιτών μουσουλμάνων και των διοικητικών αξιωματούχων του οθωμανικού κράτους.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Αποτελείται από δύο ορόφους, οι οποίοι είναι κτισμένοι σε σχήμα π μια τυπολογία που συναντιέται ιδιαίτερα συχνά στο βαλκανικό χώρο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το παρόν κτίσμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του βαλκανικού χώρου της οθωμανικής περιόδου.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Σχολικό κτίριο, Διοικητικό κτίριο


Χαρακτηρισμός: ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/218/9600, ΦΕΚ 165/Β/1995-03-10


Χρονολόγηση (περίοδος): Πιθανόν μέσα του 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Πιθανόν μέσα του 19ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.14036951332065, 24.885741162372177


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    «Ξάνθη η πόλη με τα χίλια χρώματα», Δημήτρης Μαυρίδης (επιμ.), Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, 2008
•    «Σπίτια της Ξάνθης», Δημήτρης Μαυρίδης, Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, 2009


 Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 30


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top