Ηπειρώτες στην Ξάνθη
Η διαδρομή αυτή έχει μήκος περίπου 1 χλμ., διάρκεια 50’ λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας. Ο επισκέπτης μέσα από τη διαδρομή, θα μπορέσει να πάρει στην Ξάνθη μια γεύση από Ήπειρο και να θαυμάσει την αριστοτεχνική μαεστρία των περίφημων Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας.

Η συνδρομή των κτιστών αυτών στην ανοικοδόμηση της παλιάς Ξάνθης ήταν σημαντική μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1829 και συνδέεται και με την εγκατάσταση και άλλων οικογενειών από την Ήπειρο στην Ξάνθη τον 19ο αιώνα (π.χ. ο συμβολαιογράφος και ασφαλιστής Στέφανος Μπλάτσιος, ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Καραμπέτσης, ο γιατρός Γεώργιος Μαλετσίδης κ.ά.).

Οι Ηπειρώτες μάστορες έκτισαν εκκλησίες, σπίτια, βρύσες και γεφύρια στην πόλη και την περιοχή, όπως επίσης φιλοτέχνησαν λιθανάγλυφα που εντοπίζονται σε ναούς και οικίες (π.χ. σταυροί, μορφές αγίων κ.ά.). Τέλος, οι Ηπειρώτες συνδέονται με αναθέσεις και αφιερώσεις εικόνων και άλλων κειμηλίων στους ναούς της παλιάς Ξάνθης. Για παράδειγμα, ο Ηπειρώτης Γεώργιος Καγιαλίδης αφιέρωσε στον Μητροπολιτικό Ναό την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

02. Κατοικία με ημικυκλικό σαχνισί

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο αυτό, που βρίσκεται στη συνοικία Μητροπόλεως, είναι ένα πολυφωτογραφημένο σπίτι, με κύριο χαρακτηριστικό του το ημικυκλικό σαχνισί. Το ύφος του κτιρίου είναι λαϊκό, με επιδράσεις από την αρχιτεκτονική της Βόρειας Θράκης. Το χαρακτηριστικό ημικυκλικό σαχνισί, που είναι μοναδικό στην Ξάνθη, είναι παρόμοιο με αντίστοιχα που συναντούνται στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Επίσης, το κτίριο διαθέτει πολλά παράθυρα και πλακόστρωτη εσωτερική αυλή σε πέντε επίπεδα, απομονωμένη από τον εξωτερικό χώρο. Το κτίσμα ήταν ζωγραφισμένο με παγώνια και άνθη εξωτερικά, στα κάτω διάχωρα του σαχνισιού και με γοργόνες εσωτερικά.
Η κατοικία αυτή, με το χαρακτηριστικό ημικυλικό σαχνισί, είναι κτίσμα του 1897. Υπήρξε για το διάστημα 2006-2008 προσωρινή έδρα του πολιτιστικού συλλόγου της πόλης με το ακρώνυμο ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ. (Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης), που σήμερα έχει έδρα σε άλλο κτίσμα της Παλιάς Πόλης. Έκτοτε χρησιμοποιείται κάθε χρόνο από αυτόν τον δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο, μόνο κατά τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Η κατοικία με το χαρακτηριστικό ημικυλικό σαχνισί είναι κτίσμα του 1897.  Υπήρξε  για  το  διάστημα  2006-2008  προσωρινή  έδρα  του πολιτιστικού  συλλόγου  της  πόλης  με  το  ακρώνυμο  ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ. (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ    ΚΕΝΤΡΟ    ΘΡΑΚΗΣ).    Έκτοτε χρησιμοποιείται  κάθε  χρόνο  από  αυτόν  τον  ΠΣ,  κατά  τη  διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο  αυτό, στη συνοικία Μητροπόλεως, είναι ένα πολυφωτογραφημένο σπίτι, με κύριο χαρακτηριστικό του το ημικυκλικό σαχνισί. Το ύφος του κτιρίου είναι λαϊκό, με επιδράσεις από την αρχιτεκτονική της Βόρειας Θράκης. Το σαχνισί, που είναι μοναδικό στην Ξάνθη, είναι παρόμοιο με αντίστοιχα που συναντούνται στη Φιλιππούπολη. Επίσης, το κτίριο διαθέτει πολλά παράθυρα και πλακόστρωτη αυλή σε πέντε επίπεδα, απομονωμένη από τον εξωτερικό χώρο. 


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίσμα ήταν ζωγραφισμένο με παγώνια και άνθη εξωτερικά, στα κάτω διάχωρα του σαχνισιού και με γοργόνες εσωτερικά.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΜΑΘ, Κατηγορία «Γ», Απόφαση 5385, ΦΕΚ 1097/95


Χρονολόγηση (περίοδος): Τέλη 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1897


Τοποθεσία μνημείου: 41.145179, 24.887197


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Δημήτρης Μαυρίδης, Σπίτια της Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου – Δ.Ε.Α.Ξ., Ξάνθη 2009
•    Δημήτρης  Μαυρίδης,  Αγγελοφύλακτος  Ξάνθη,  Ιερά  Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ξάνθη 2007


 Διεύθυνση: Στάλιου 13


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top