Καλλιτέχνες στην Παλιά Ξάνθη
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 1,3 χλμ., διάρκεια 50 λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας.

Στη διαδρομή αυτή ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί οικίες, κτίρια και εκκλησίες, τα οποία σχετίζονται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης στο παρόν και το παρελθόν. Οικίες στις οποίες έζησε ή και δραστηριοποιήθηκε κάποιο σημαίνον καλλιτεχνικό πρόσωπο του τόπου, όπως η ζωγράφος Αικ. Σταυροπούλου, ο πασίγνωστος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, ο φωτογράφος Ν. Παράσχος ή ο αρχιτέκτων Γ. Νικολετόπουλος.

Σε άλλα κτίρια της διαδρομής μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή τέχνης σύγχρονων Ξανθιωτών καλλιτεχνών, τον χώρο των εργαστηρίων τους, όπως στη Δημοτική Πινακοθήκη ή στο Σπίτι της Σκιάς αντίστοιχα.

53. Οικία Λευτέρη Κουνή

Σύντομη τεκμηρίωση:

Επί της οδού Ιωακείμ Σγουρού 17, στη συνοικία Μητροπόλεως, βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο Αϊβαλιώτης κοσμηματογράφος Λευτέρης Κουνής (1907-2005).
Το κτίσμα είναι μια λιτή κατοικία με ισόγειο και όροφο που έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως κατοικία.
Ο Κουνής και οι δύο αδελφές του ορφάνεψαν νωρίς και την κηδεμονία τους ανέλαβαν οι κοσμηματογράφοι θείοι τους Γεώργιος και Νικόλαος Μαλτζής. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη το 1920, πριν την καταστροφή στη Μικρασίας. Επαγγελματικοί λόγοι τους ώθησαν να εγκατασταθούν στην Ξάνθη, όπου ζωγράφησαν πολλά κτίσματά της.
Ο Κουνής κινείται, από το 1927, ανάμεσα στις γειτονιές της Ξάνθης, για να ζωγραφίσει αρχοντικά (όπως το Αρχοντικό Χρηστίδη στην Ορφέως 51, το Αρχοντικό Ντανιέλ στην Ελ.Βενιζέλου) αλλά και απλά κτίσματά της. Έζησε στο σπίτι αυτό στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 17 αρχικά ως ενοικιαστής και αργότερα ως γαμπρός, καθώς παντρεύτηκε τη Μαρούλα, κόρη του ιδιοκτήτη. Ο Δήμος Ξάνθης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πόλη, του απονέμει το 1999 το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το 2001 εγκαθίσταται οριστικά στη Θεσσαλονίκη, όπου και πεθαίνει. Προς τιμήν του αείμνηστου καλλιτέχνη έχει εκδοθεί το 2006 από το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. (Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης) το βιβλίο με τίτλο «Ο Λευτέρης Κουνής και η κοσμηματογραφία στην Ξάνθη».


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Επί της οδού Ιωακείμ Σγουρού 17, στη συνοικία Μητροπόλεως, βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο Αϊβαλιώτης κοσμηματογράφος Λευτέρης Κουνής (1907-2005).
Ο Κουνής και οι δύο αδελφές του ορφάνεψαν νωρίς και την κηδεμονία τους ανέλαβαν οι κοσμηματογράφοι θείοι τους Γεώργιος και Νικόλαος Μαλτζής. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη το 1920, πριν την καταστροφή της Μικρασίας. Επαγγελματικοί λόγοι τους ώθησαν να εγκατασταθούν στην Ξάνθη, όπου ζωγράφησαν πολλά κτίσματά της.
Ο Κουνής κινείται, από το 1927, ανάμεσα στις γειτονιές της Ξάνθης, για να ζωγραφίσει αρχοντικά (όπως το Αρχοντικό Χρηστίδη στην Ορφέως 51, το Αρχοντικό Ντανιέλ στην Ελ.Βενιζέλου) αλλά και τα απλά κτίσματά της. Έζησε στο σπίτι αυτό στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 17 αρχικά ως ενοικιαστής και αργότερα ως γαμπρός, καθώς παντρεύτηκε τη Μαρούλα, κόρη του ιδιοκτήτη.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίσμα είναι μια λιτή κατοικία με ισόγειο και όροφο που έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως κατοικία.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Ο Δήμος Ξάνθης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πόλη,του απονέμει το 1999 το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το 2001 εγκαθίσταται οριστικά στη Θεσσαλονίκη, όπου και πεθαίνει. Προς τιμήν του αείμνηστου καλλιτέχνη έχει εκδοθεί το 2006 από το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. (Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης) το βιβλίο με τίτλο «Ο Λευτέρης Κουνής και η κοσμηματογραφία στην Ξάνθη».


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976 ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Α’ μισό 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Α’ μισό 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.14354810203807, 24.886855533343045


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Ε. Κουνή, Β. Αϊβαλιώτης, Σ. Αδαμαντίδου, «Ο Λευτέρης Κουνής και η κοσμηματογραφία στην Ξάνθη», Ξάνθη 2006


 Διεύθυνση: Ιωακείμ Σγουρού 17


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top