Νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά κτίρια της Παλιάς Ξάνθης
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 3 χλμ., 80 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Ξεκινά από την Πλατεία Αντίκα και καταλήγει στα όρια της παλιάς με τη σύγχρονη πόλη στα δυτικά. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το ρεύμα του νεοκλασικισμού και εκλεκτικισμού, όπως εκφράστηκαν σε περίπου 50 κτίρια της παλιάς Ξάνθης.

Ο νεοκλασικισμός εμφανίστηκε τον 18ο και 19ο αιώνα και είναι έντονα επηρεασμένος από τίς αρχές που διέπουν την αρχιτεκτονική της κλασικής αρχαιότητας. Τα κτίρια διακρίνονται για την απλότητα των γεωμετρικών τους μορφών, τη δωρική λεπτομέρεια, την απλότητα, την απόλυτη συμμετρία, τις διαχωριστικές ταινίες των κατακόρυφων αναπτυγμάτων και τις παραστάδες με τα ψευδοεπίκρανα στις γωνίες.

Ο εκλεκτικισμός από την άλλη είναι το αρχιτεκτονικό στυλ του 19ου και 20ου αιώνα, στο οποίο επιλέγονται και χρησιμοποιούνται ποικιλία στοιχείων από διάφορες εποχές και ρυθμούς, σε ένα ενιαίο κτίσμα. Στα εκλεκτιστικά κτίρια στην Ξάνθη αναγνωρίζονται επιδράσεις από τον νεοκλασικισμό (πχ. απόλυτη συμμετρία, κατακορυφότητα), ενώ επιμέρους στοιχεία φέρουν επιρροές από την Art Deco (π.χ. έντονη διακοσμητική διάθεση), την κεντρική Ευρώπη (π.χ. διαμόρφωση πυργοειδούς στέγης ή ανάπτυξη πυργίσκων), το αγγλικό μπαρόκ (π.χ. η χρήση του κόκκινου τούβλου) και το ρομανικό στυλ (π.χ. τοξωτά ανοίγματα και καμπυλωτές αψίδες).

27. Αρχοντικό Λεονταρίδη - Π.Α.Σ. «Αντίκας»

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Κωνσταντίνο Λεονταρίδη και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειάς του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα διατήρησε τη λειτουργία του ως κατοικία. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 το κτίριο ξεκίνησε να λειτουργεί ως κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης. Από τον Μάρτιο του 2017 στεγάζεται εκεί ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος (Π.Α.Σ.) «Αντίκας», με ποικίλες δράσεις.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο αρχοντικό αστικού χαρακτήρα. Το αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου είναι επηρεασμένο από τον νεοκλασικισμό, ενώ η εξωτερική του όψη είναι διακοσμημένη με ψευδοπεσσούς με οριζόντιες αυλακώσεις, ψευδοεπίκρανα, αετωματικές διακοσμήσεις πάνω από τα παράθυρα, καθώς και διακοσμητικό γείσο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Πάνω από την αψιδωτή είσοδο του κτιρίου υπάρχει μεγάλος τοξωτός φεγγίτης, ο οποίος καλύπτεται από περίτεχνη σιδεριά. Ανάλογες σιδεριές εντοπίζονται και στα παράθυρα του ημιυπόγειου χώρου. Στον όροφο του κτιρίου πάνω από την κεντρική είσοδο υπάρχει μια προέκταση ενός τμήματος του εσωτερικού χώρου, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα του ερκέρ. Η κάτω πλευρά αυτής της προέκτασης (ερκέρ) είναι διακοσμημένη με περίτεχνη ζωγραφιά.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Κωνσταντίνο Λεονταρίδη και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειάς του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα διατήρησε τη λειτουργία του ως κατοικία. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 το κτίριο ξεκίνησε να λειτουργεί ως κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης. Από τον Μάρτιο του 2017 στεγάζεται εκεί ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος (Π.Α.Σ.) «Αντίκας», με ποικίλες δράσεις.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο αρχοντικό αστικού χαρακτήρα. Το αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου είναι επηρεασμένο από τον νεοκλασικισμό, ενώ η εξωτερική του όψη είναι διακοσμημένη με ψευδοπεσσούς με οριζόντιες αυλακώσεις, ψευδοεπίκρανα, αετωματικές διακοσμήσεις πάνω από τα παράθυρα, καθώς και διακοσμητικό γείσο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Πάνω από την αψιδωτή είσοδο του κτιρίου υπάρχει μεγάλος τοξωτός φεγγίτης, ο οποίος καλύπτεται από περίτεχνη σιδεριά. Ανάλογες σιδεριές εντοπίζονται και στα παράθυρα του ημιυπόγειου χώρου. Στον όροφο του κτιρίου πάνω από την κεντρική είσοδο υπάρχει μια προέκταση ενός τμήματος του εσωτερικού χώρου, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα του ερκέρ.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η κάτω πλευρά του ερκέρ στο εξωτερικό του κτιρίου είναι διακοσμημένη με περίτεχνη ζωγραφιά.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/480/18908, ΦΕΚ 331/94


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Αρχές 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.1422611853616, 24.886728342428956


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Θωμάς Εξάρχου, Ξάνθη: Δέκα Μονογραφίες, Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., Ξάνθη 2001
•    Δημήτρης Μαυρίδης, Αγγελοφύλακτος Ξάνθη, Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ξάνθη 2007
•    Δημήτρης Μαυρίδης, Σπίτια της Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου – Δ.Ε.Α.Ξ., Ξάνθη 2009
•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού».
     Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 129


 Διεύθυνση: Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top