Νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά κτίρια της Παλιάς Ξάνθης
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 3 χλμ., 80 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Ξεκινά από την Πλατεία Αντίκα και καταλήγει στα όρια της παλιάς με τη σύγχρονη πόλη στα δυτικά. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το ρεύμα του νεοκλασικισμού και εκλεκτικισμού, όπως εκφράστηκαν σε περίπου 50 κτίρια της παλιάς Ξάνθης.

Ο νεοκλασικισμός εμφανίστηκε τον 18ο και 19ο αιώνα και είναι έντονα επηρεασμένος από τίς αρχές που διέπουν την αρχιτεκτονική της κλασικής αρχαιότητας. Τα κτίρια διακρίνονται για την απλότητα των γεωμετρικών τους μορφών, τη δωρική λεπτομέρεια, την απλότητα, την απόλυτη συμμετρία, τις διαχωριστικές ταινίες των κατακόρυφων αναπτυγμάτων και τις παραστάδες με τα ψευδοεπίκρανα στις γωνίες.

Ο εκλεκτικισμός από την άλλη είναι το αρχιτεκτονικό στυλ του 19ου και 20ου αιώνα, στο οποίο επιλέγονται και χρησιμοποιούνται ποικιλία στοιχείων από διάφορες εποχές και ρυθμούς, σε ένα ενιαίο κτίσμα. Στα εκλεκτιστικά κτίρια στην Ξάνθη αναγνωρίζονται επιδράσεις από τον νεοκλασικισμό (πχ. απόλυτη συμμετρία, κατακορυφότητα), ενώ επιμέρους στοιχεία φέρουν επιρροές από την Art Deco (π.χ. έντονη διακοσμητική διάθεση), την κεντρική Ευρώπη (π.χ. διαμόρφωση πυργοειδούς στέγης ή ανάπτυξη πυργίσκων), το αγγλικό μπαρόκ (π.χ. η χρήση του κόκκινου τούβλου) και το ρομανικό στυλ (π.χ. τοξωτά ανοίγματα και καμπυλωτές αψίδες).

59. Οικία Ραΐφ Μεχμέτ

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίσμα αρχικά ανήκε στον Ραΐφ Μεχμέτ και το 1931 μεταπωλήθηκε στη Δέσποινα Καπάζογλου-Βύρρα. Το διάστημα 1931-1941 στεγάστηκε στο κτίριο η χειρουργική γυναικολογική κλινική του Βασιλείου Καραγεώργη, όπως αναγράφεται στο μικρό τριγωνικό αέτωμα. Σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας αποτελεί μια κεντρική οδό της πόλης, από την οποία περνάει και η παρέλαση κατά το διάσημο Καρναβάλι της Ξάνθης, που ονομάζεται και «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» και λαμβάνει χώρα στην πόλη ήδη από το 1966. Το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά το Πατρινό, το οποίο τιμούν πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.
Το κτίριο είναι μια μεγάλη τριώροφη οικοδομή, η αρχική μορφή της οποίας όμως έχει αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων και από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.
Αποτελεί ένα κτίριο με νεοκλασικό ύφος, που φαίνεται ιδιαίτερα στη συμμετρία του και στις γωνιακές παραστάδες με τα επιστύλια.
Χαρακτηριστικό επίσης στο κτίριο είναι το φαρδύ γείσο της στέγης και το συμπαγές στηθαίο στην πρόσοψη με το εμβληματικό αέτωμα στο κέντρο του.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίσμα αρχικά ανήκε στον Ραΐφ Μεχμέτ και το 1931 μεταπωλήθηκε στη Δέσποινα Καπάζογλου-Βύρρα. Το διάστημα 1931-1914 στεγάστηκε στο κτίριο η χειρουργική γυναικολογική κλινική του Βασιλείου Καραγεώργη, όπως αναγράφεται στο μικρό τριγωνικό αέτωμα. Σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο είναι μια μεγάλη τριώροφη οικοδομή, η αρχική μορφή της οποίας όμως έχει αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων και από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Αποτελεί ένα κτίριο με νεοκλασικό ύφος, που φαίνεται ιδιαίτερα στη συμμετρία του και στις γωνιακές παραστάδες με τα επιστύλια. Χαρακτηριστικό επίσης στο κτίριο είναι το φαρδύ γείσο της στέγης και το συμπαγές στηθαίο στην πρόσοψη με το εμβληματικό αέτωμα στο κέντρο του.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο είχε ιδιόκτητη παροχή νερού 6 δράμια ανά δευτερόλεπτο (0,66 m³ το εικοσιτετράωρο), ποσότητα μεγάλη για την εποχή εκείνη. Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας αποτελεί μια κεντρική οδό της πόλης, από την οποία περνάει και η παρέλαση κατά το διάσημο Καρναβάλι της Ξάνθης, που ονομάζεται και «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» και λαμβάνει χώρα στην πόλη ήδη από το 1966. Το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά το Πατρινό, το οποίο τιμούν πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Υγειονομικός χώρος


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976 ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.142073871544746, 24.888086862462554


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 85


 Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 5


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top