Νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά κτίρια της παλιάς Ξάνθης
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 1 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας. Ξεκινά από τα Μιχαλογλέικα και καταλήγει περίπου δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο. Σε αυτήν ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το ρεύμα του νεοκλασικισμού και εκλεκτικισμού, όπως εκφράστηκαν σε πλήθος κτιρίων της παλιάς Ξάνθης.

Ο νεοκλασικισμός εμφανίστηκε τον 18ο και 19ο αιώνα και είναι έντονα επηρεασμένος από τις αρχές που διέπουν την αρχιτεκτονική της κλασικής αρχαιότητας. Τα κτίρια διακρίνονται για την απλότητα των γεωμετρικών τους μορφών, τη δωρική λεπτομέρεια, την απλότητα, την απόλυτη συμμετρία, τις διαχωριστικές ταινίες των κατακόρυφων αναπτυγμάτων και τις παραστάδες με τα ψευδοεπίκρανα στις γωνίες.

Ο εκλεκτικισμός από την άλλη είναι το αρχιτεκτονικό στυλ του 19ου και 20ου αιώνα, στο οποίο επιλέγονται και χρησιμοποιούνται ποικιλία στοιχείων από διάφορες εποχές και ρυθμούς, σε ένα ενιαίο κτίσμα. Στην Ξάνθη αναγνωρίζονται επιδράσεις από τον νεοκλασικισμό (π.χ. απόλυτη συμμετρία, κατακορυφότητα), ενώ επιμέρους στοιχεία φέρουν επιρροές από την Art Deco (π.χ. έντονη διακοσμητική διάθεση), την κεντρική Ευρώπη (π.χ. διαμόρφωση πυργοειδούς στέγης ή ανάπτυξη πυργίσκων), το αγγλικό μπαρόκ (π.χ. η χρήση του κόκκινου τούβλου) και το ρομανικό στυλ (π.χ. τοξωτά ανοίγματα και καμπυλωτές αψίδες).

19. Οικία Μπαχτσετζή

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο κτίστηκε γύρω στα 1880, από τον κηπουρό στο επάγγελμα Κωνσταντίνο Μπαχτσετζή. Το 1979 το κτίριο αυτό αγόρασε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, έχοντας επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του με σκοπό να διοργανώσει εδώ τον νέο θεσμό των «Μουσικών Γιορτών». Αγόρασε το κτίριο για να εξυπηρετήσει τις οργανωτικές ανάγκες του θεσμού. Τελικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το εγχείρημα, καθώς δεν υπήρξε στήριξη από τις τοπικές αρχές, και στα 1982 το κτίριο πωλήθηκε εκ νέου. Μέχρι και σήμερα το κτήριο παραμένει ακατοίκητο.
Πρόκειται για ένα απλό, διώροφο κτίριο φτιαγμένο με λιθοδομή από πελεκητό ντόπιο γρανίτη. Έχει ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο. Ένα πέτρινο γείσο χωρίζει τους ορόφους της κύριας όψης, και κοίλα γείσα περιτρέχουν τη στέγη.
Η κύρια όψη του κτιρίου είναι επιχρισμένη με το κονίαμα που μιμείται το ισοδομικό σύστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υπερυψωμένος, καμπύλος φεγγίτης πάνω από την είσοδο, όπως και οι περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα, που κατασκευάστηκαν από χυτό σίδηρο σε ντόπια εργαστήρια της εποχής και προφυλάσσουν τα ανοίγματα.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο κτίστηκε γύρω στα 1880, από τον κηπουρό στο επάγγελμα Κωνσταντίνο Μπαχτσετζή. Το 1979 το κτίριο αυτό αγόρασε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, έχοντας επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του με σκοπό να διοργανώσει εδώ τον νέο θεσμό των «Μουσικών Γιορτών». Αγόρασε το κτίριο για να εξυπηρετήσει τις οργανωτικές ανάγκες του θεσμού. Τελικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το εγχείρημα, καθώς δεν υπήρξε στήριξη από τις τοπικές αρχές, και στα 1982 το κτίριο πωλήθηκε εκ νέου.
Μέχρι και σήμερα το κτήριο παραμένει ακατοίκητο.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα απλό, διώροφο κτίριο φτιαγμένο με λιθοδομή από πελεκητό ντόπιο γρανίτη. Έχει ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο.
Ένα πέτρινο γείσο χωρίζει τους ορόφους της κύριας όψης, και κοίλα γείσα περιτρέχουν τη στέγη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υπερυψωμένος, καμπύλος φεγγίτης πάνω από την είσοδο, όπως και οι περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα, που κατασκευάστηκαν από χυτό σίδηρο σε ντόπια εργαστήρια της εποχής και προφυλάσσουν τα ανοίγματα.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η κύρια όψη του είναι επιχρισμένη με το κονίαμα που μιμείται το ισοδομικό σύστημα.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/11/63051, ΦΕΚ 73/86


Χρονολόγηση (περίοδος): Τέλη 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Γύρω στα 1880


Τοποθεσία μνημείου: 41.14379, 24.88767


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Β. Αϊβαλιώτης. «Ξάνθη, γλυκυτάτη μητριά». Ξάνθη: ΠΑΚΕΘΡΑ 2007, σελ. 59


 Διεύθυνση: Αντίκα 11


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top