Ο εμπορικός χαρακτήρας της Παλιάς Ξάνθης
Μέσα από τη διαδρομή, περίπου 1 χλμ., 50 λεπτών και μικρής δυσκολίας, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα καταστήματα της παλιάς Ξάνθης. Η διαδρομή ξεκινά λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία και καταλήγει κοντά στην Πλατεία Καβακίου.

Τα καταστήματα αυτά είναι κτισμένα κατά βάση σύμφωνα με τους κανόνες του νεοκλασικισμού. Αυτά υπάρχουν αυτόνομα ή ενσωματώνονται σε διώροφα κτίσματα, των οποίων ο δεύτερος όροφος λειτουργεί ως κατοικία ή είναι ενσωματωμένα στο ισόγειο πλούσιων αρχοντικών και εξυπηρετούσαν στις οικονομικές-εμπορικές δραστηριότητες του ιδιοκτήτη τους.

Πολλά από αυτά λειτουργούν έως και σήμερα ως cafe-bar, βιβλιοπωλεία, εργαστήρια, ζαχαροπλαστεία, κτλ.

60. Ποτοποιία και οικία Καθαρόπουλου – KooKooVaya

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο χτίστηκε σε άγνωστη χρονολογία. Ο παλαιότερος ιδιοκτήτης του κτιρίου ήταν ο Θεόδωρος Καθαρόπουλος, ο οποίος χρησιμοποίησε το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου ως ποτοποιία, ενώ τον όροφο τον χρησιμοποίησε ως χώρο κατοικίας.
Κατά τη σύγχρονη εποχή έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως χώρος εστίασης και διασκέδασης και την ίδια χρήση έχει και σήμερα. Η ποτοποιία στην Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων που παρήγαγαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ξακουστό κρασί. Επίσης, υπάρχουν αποστακτήρια ούζου και τσίπουρου, ενώ το πρώτο ελληνικό ρούμι που παράγεται χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο από την περιοχή της Γενισέας.
Το κτίριο είναι ένα διώροφο κτίσμα με υπόγειο χώρο, ισόγειο και όροφο. Η είσοδος του κτιρίου ανοίγει στην πλατεία Αντίκα, κεντρικό δημόσιο χώρο της παλιάς Ξάνθης. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από τα πολλά ανοίγματα που προσφέρουν άπλετο φωτισμό στο εσωτερικό και από τα μπαλκόνια (εξώστες) στον όροφο. Τα παράθυρα περιβάλλονται από απλό πλαίσιο, ενώ υπάρχει βαθμιδωτό γείσο κάτω από τη στέγη.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο χτίστηκε σε άγνωστη χρονολογία. Ο παλαιότερος ιδιοκτήτης του κτιρίου ήταν ο Θεόδωρος Καθαρόπουλος, ο οποίος χρησιμοποίησε το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου ως ποτοποιία, ενώ τον όροφο τον χρησιμοποίησε ως χώρο κατοικίας.
Κατά τη σύγχρονη εποχή έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως χώρος εστίασης και διασκέδασης και την ίδια χρήση έχει και σήμερα. Η ποτοποιία στην Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων που παρήγαγαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ξακουστό κρασί.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο είναι ένα διώροφο κτίσμα με υπόγειο χώρο, ισόγειο και όροφο. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από τα πολλά ανοίγματα που προσφέρουν άπλετο φωτισμό στο εσωτερικό και από τα μπαλκόνια (εξώστες) στον όροφο. Τα παράθυρα περιβάλλονται από απλό πλαίσιο, ενώ υπάρχει βαθμιδωτό γείσο κάτω από τη στέγη.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η είσοδος του κτιρίου ανοίγει στην πλατεία Αντίκα, κεντρικό δημόσιο χώρο της παλιάς Ξάνθης. Η ποτοποιία στην Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων που παρήγαγαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ξακουστό κρασί. Επίσης, υπάρχουν αποστακτήρια ούζου και τσίπουρου, ενώ το πρώτο ελληνικό ρούμι που παράγεται χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο από την περιοχή της Γενισέας.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Εμπορικός χώρος


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976 ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.14196508404297, 24.887526065256598


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Μαυρίδης (επιμ.). Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα. Ξάνθη, ΠΑΚΕΘΡΑ 2008


 Διεύθυνση: Μαλετσίδου 2


Επισκέψιμο: Ναι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top