Ο πολιτιστικός και λαογραφικός χαρακτήρας στην Ξάνθη του σήμερα
Η πόλη της Ξάνθης έχει αναδείξει στο πέρασμα των χρόνων έναν απαράμιλλα πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα, ο οποίος έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στον αστικό ιστό της. Δεκάδες σημεία και κτίρια στην παλιά Ξάνθη λειτουργούν ως εκφραστές του πολιτισμού και της λαογραφίας της πόλης, στα οποία λαμβάνουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Στη διαδρομή αυτή, περίπου 2 χλμ., διάρκειας 60 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε όλη σχεδόν την έκταση της Παλιάς Ξάνθης και να επισκεφθεί κτίρια και χώρους πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, αλλά και χώρους όπου συνεχίζονται λαογραφικά έθιμα σχετικά με θρησκευτικές τελετές. Η διαδρομή αυτή αφορά κυρίως στην περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που γίνονται κάθε χρόνο από το 1991 στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη.

Με έναρξη το Αρχοντικό Ντανιέλ, το περίφημο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, και καταλήγοντας στο Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει σημεία που έχουν λειτουργήσει και λειτουργούν ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως έδρες πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ξάνθης.

Πέραν από τις καθιερωμένες Γιορτές της Παλιάς Πόλης, οι χώροι αυτοί είναι λειτουργικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε ως επισκέψιμοι χώροι εκθέσεων, όπως το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι της Σκιάς και η Δημοτική Πινακοθήκη, είτε ως χώροι εκδηλώσεων, συναυλιών κτλ., όπως το Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

56. Κινηματογράφος Ολύμπια

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο σχεδιάστηκε εξ αρχής για να λειτουργεί ως κινηματογράφος. Οικοδομήθηκε κατά το έτος 1906 σε κεντρικό σημείο του παραδοσιακού οικισμού και ανήκε στην οικογένεια Σοφοκλή Αρσενάκη και Ουρανίας Ορφανίδου. Μετά τον θάνατο της τελευταίας το 1969 το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου της οικογένειας Ρωμύλου Αρσενάκη. Κατά την περίοδο 1919-1946 λειτούργησε με την επωνυμία «Πάνθεον», ενώ κατόπιν έλαβε την ονομασία «Ολύμπια». Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση (καφετέρια, μπαρ και κατάστημα ηλεκτρονικιών παιχνιδιών).
Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένο από λιθοδομή και πλινθοδομή, ενώ περιλαμβάνει και επεμβάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο κύριος χώρος του κτιρίου είναι κατασκευασμένος σε ορθογώνιο σχήμα, ενώ το δάπεδο είναι κεκλιμένο, καθώς εκεί βρισκόταν η αίθουσα προβολής με τη σκηνή. Δίπλα στην κεντρική αίθουσα υπήρχαν και μικρότερες, οι οποίες χρησίμευαν ως βοηθητικοί χώροι του κινηματογράφου. Στη δυτική αυλή μια εξωτερική σκάλα οδηγούσε στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν ο μηχανικός προβολής. Στον προαύλιο χώρο κατά τους μήνες του καλοκαιριού λειτουργούσε θερινός κινηματογράφος.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο σχεδιάστηκε εξ αρχής για να λειτουργεί ως κινηματογράφος. Κατά την περίοδο 1919 – 1946 λειτούργησε με την επωνυμία «Πάνθεον», ενώ κατόπιν έλαβε την ονομασία «Ολύμπια». Διατήρησε αυτή τη λειτουργία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε, χρησιμοποιείται ως εμπορική επιχείρηση (καφετέρια, μπαρ και κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών).
Οικοδομήθηκε κατά το έτος 1906 σε κεντρικό σημείο του παραδοσιακού οικισμού. Ανήκε στην οικογένεια Σοφοκλή Αρσενάκη και Ουρανίας Ορφανίδου, η οποία το κληρονόμησε από την μητέρα της Ασπασία Ορφανίδου, σύζυγο του Ιωάννη Ορφανίδη. Μετά τον θάνατο της Ουρανίας Ορφανίδου το 1969 το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου της οικογένειας Ρωμύλου Αρσενάκη.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Ισόγειο κτίσμα λαϊκής αρχιτεκτονικής που σχεδιάστηκε από την αρχή για να λειτουργεί ως κινηματογράφος. Ο κύριος χώρος του κτιρίου είναι κατασκευασμένος σε ορθογώνιο σχήμα. Το δάπεδο είναι κεκλιμένο, καθώς εκεί βρισκόταν η αίθουσα προβολής με τη σκηνή. Παραπλεύρως της κεντρικής αίθουσας υπήρχαν και μικρότερες, οι οποίες χρησίμευαν ως βοηθητικοί χώροι του κινηματογράφου. Στη δυτική αυλή μια εξωτερική σκάλα οδηγούσε στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν ο μηχανικός προβολής. Στον χώρο της αυλής κατά τους μήνες του καλοκαιριού λειτουργούσε θερινός κινηματογράφος.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή με ανακουφιστικές ζώνες από πλινθοδομή και επεμβάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα, που είναι εμφανείς στη βορειοανατολική πλάγια όψη του κτιρίου.


Σκοπός - Χρήση: Πολιτιστικός χώρος, Εμπορικός χώρος


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976 ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1906


Τοποθεσία μνημείου: 41.14314086714824, 24.887804210787554


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Θωμάς Εξάρχου, Νησίδες Πόλεως Ξάνθης 2, Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., Ξάνθη 2003
•    Ελίνα Αθανασιάδου – Ξένια Πάστερνακ, Ολοκληρωμένη παρέμβαση σε οικοδομική νησίδα στην παλιά πόλη της Ξάνθης, αδημοσίευτη διπλωματική εργασία, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ


 Διεύθυνση: Ορφέως 14


Επισκέψιμο: Ναι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top