Οικογένειες της Παλιάς Ξάνθης
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 2 χλμ., διάρκειας 60 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Σε αυτήν θα γνωρίσετε τις οικογένειες της παλιάς Ξάνθης, οι οποίες με ποικίλους τρόπους συνέβαλαν στην ιστορία της Ξάνθης, αλλά και στη μορφή που έχει σήμερα η παλιά πόλη. Περιηγούμενοι στις κατοικίες παλιών οικογενειών της Ξάνθης, θα ξετυλιχθούν άγνωστες μάλλον πτυχές των οικογενειακών ιστοριών τους και θα ανασυρθούν από τη λήθη σημαντικές προσωπικότητες της πόλης.

Μερικές από τις σημαντικότερες οικογένειες της ελληνορθόδοξης κοινότητας οι εξής: Χασιρτζόγλου, Στάλιου, Σιγάλα, Βαλήξογλου, Μιχάλογλου, Μεταξά, Λεονταρίδη, Μπλάτσιου, Αγγέλου, Αλεξίου, Καλεύρα, Κουγιουμτζόγλου, Καλούδη, Αδαμίδη, Χρηστίδη, Καραδήμογλου, Αλατά. Σημαντικές ήταν επίσης οι οικογένειες των Οθωμανών διοικητών, όπως ο Χαμδή Μπέης, ο Μουζαφέρ Μπέης, ο Χιλμή Πασάς και ο Μεμέτ Πασάς, αλλά και οι εβραϊκές οικογένειες του Ααρών Μωυσή και οι Κοέν.

Μέσα από τη διαδρομή αυτή θα διαφανεί η πληθυσμιακή σύσταση της πόλης, ο θρησκευτικός συγκερασμός που υπήρξε και υπάρχει έως σήμερα, η οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση σε άμεση συσχέτιση με το είδος και τη μορφή της κατοικίας και το είδος των επαγγελμάτων που αναπτύχθηκαν. Πολλά ονόματα, που σηματοδοτούν οδούς στην παλιά Ξάνθη, θα λάβουν υπόσταση και θα γίνουν κατανοητά μέσα από τη διαδρομή αυτή.

55. Κατάστημα και οικία Αλεξίου - Κοκόρι

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο στη γωνία των οδών Ορφέως και Φίλιππου Αμοιρίδη κατασκευάστηκε σε άγνωστη χρονολογία, για να λειτουργήσει αρχικά ως κατάστημα στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο. Ανήκε στον Θωμά Αλεξίου (1925-2001), ο οποίος διατέλεσε και βουλευτής Ξάνθης. Η οικογένεια Αλεξίου ασχολούνταν με τη ζαχαροπλαστική. Το κτίριο μεταπωλήθηκε από τους κληρονόμους της οικογένειας το 2000 σε νέους ιδιοκτήτες και λειτουργεί ως καφέ-μπαρ, ένα από τα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή αυτή.
Βρίσκεται στην οδό Ορφέως, που αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους και πιο πολυσύχναστους δρόμους στον παραδοσιακό οικισμό της παλιάς Ξάνθης.
Πρόκειται για ένα διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο με λόγιο αστικό ύφος και νεοκλασικά στοιχεία, που είναι ιδιαίτερα διακριτά στα πλαίσια των παραθύρων στον πάνω όροφο.
Αρχικά στο ισόγειο στεγάστηκε ζαχαροπλαστείο, ενώ στον όροφο ήταν η κατοικία του ιδιοκτήτη.
Τα παράθυρα του ορόφου καλύπτονται με παραθυρόφυλλα (παντζούρια) γαλλικού τύπου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σιδηροκατασκευή του ισογείου με τα διακοσμημένα χυτοσιδηρά υποστυλώματα.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο κατασκευάστηκε σε άγνωστη χρονολογία, για να λειτουργεί ως κατάστημα στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο. Ανήκε αρχικά στον Θωμά Αλεξίου (1925-2001), ο οποίος διατέλεσε και βουλευτής Ξάνθης. Η οικογένεια Αλεξίου ασχολούνταν με τη ζαχαροπλαστική. Το κτίριο μεταπωλήθηκε από τους κληρονόμους το 2000 σε νέους ιδιοκτήτες και λειτουργεί ως καφέ-μπαρ, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της παλιάς Ξάνθης.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο με λόγιο αστικό ύφος και νεοκλασικά στοιχεία, ιδίως στα πλαίσια των παραθύρων στον όροφο.
Αρχικά στο ισόγειο στεγάστηκε ζαχαροπλαστείο, ενώ στον όροφο ήταν η κατοικία του ιδιοκτήτη.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Τα παράθυρα του ορόφου καλύπονται με παραθυρόφυλλα γαλλικού τύπου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σιδηροκατασκευή του ισογείου με τα διακοσμημένα χυτοσιδηρά υποστυλώματα.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Εμπορικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/1895/30606, ΦΕΚ483/87


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.143021634440586, 24.887428179541114


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 91


 Διεύθυνση: Ορφέως 6


Επισκέψιμο: Ναι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top