Οικογένειες της Παλιάς Ξάνθης
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 2 χλμ., διάρκειας 60 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Σε αυτήν θα γνωρίσετε τις οικογένειες της παλιάς Ξάνθης, οι οποίες με ποικίλους τρόπους συνέβαλαν στην ιστορία της Ξάνθης, αλλά και στη μορφή που έχει σήμερα η παλιά πόλη. Περιηγούμενοι στις κατοικίες παλιών οικογενειών της Ξάνθης, θα ξετυλιχθούν άγνωστες μάλλον πτυχές των οικογενειακών ιστοριών τους και θα ανασυρθούν από τη λήθη σημαντικές προσωπικότητες της πόλης.

Μερικές από τις σημαντικότερες οικογένειες της ελληνορθόδοξης κοινότητας οι εξής: Χασιρτζόγλου, Στάλιου, Σιγάλα, Βαλήξογλου, Μιχάλογλου, Μεταξά, Λεονταρίδη, Μπλάτσιου, Αγγέλου, Αλεξίου, Καλεύρα, Κουγιουμτζόγλου, Καλούδη, Αδαμίδη, Χρηστίδη, Καραδήμογλου, Αλατά. Σημαντικές ήταν επίσης οι οικογένειες των Οθωμανών διοικητών, όπως ο Χαμδή Μπέης, ο Μουζαφέρ Μπέης, ο Χιλμή Πασάς και ο Μεμέτ Πασάς, αλλά και οι εβραϊκές οικογένειες του Ααρών Μωυσή και οι Κοέν.

Μέσα από τη διαδρομή αυτή θα διαφανεί η πληθυσμιακή σύσταση της πόλης, ο θρησκευτικός συγκερασμός που υπήρξε και υπάρχει έως σήμερα, η οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση σε άμεση συσχέτιση με το είδος και τη μορφή της κατοικίας και το είδος των επαγγελμάτων που αναπτύχθηκαν. Πολλά ονόματα, που σηματοδοτούν οδούς στην παλιά Ξάνθη, θα λάβουν υπόσταση και θα γίνουν κατανοητά μέσα από τη διαδρομή αυτή.

96. Κατοικία στην οδό Ευριπίδου 83

Σύντομη τεκμηρίωση:

Η κατοικία κτίστηκε πιθανόν στις αρχές του 20ου αιώνα, στο τέρμα της οδού Ευριπίδου, στον αριθμό 83.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, αναστηλωμένο σήμερα. Το ισόγειο δε διασώζει πολλά από τα αρχικά του μορφολογικά στοιχεία, που διατηρούνται κυρίως στον όροφο.
Στο ισόγειο υπάρχει το άνοιγμα της εισόδου, όπου αρχικά θα υπήρχε πιθανότατα φεγγίτης. Στον όροφο υπάρχουν τέσσερα ανοίγματα, με μια θύρα που οδηγεί σε μπαλκόνι, το οποίο στηρίζεται σε σιδερένια φουρούσια, και με τρία παράθυρα. Όλα τα ανοίγματα στον όροφο, τόσο στην πρόσοψη όσο και στην πλαϊνή όψη, έχουν αδρά πλαίσια και διακοσμητικά υπέρθυρα.
Στην πρόσοψη ξεχωρίζει το καμπυλωτό στηθαίο, το οποίο προεξέχει του ύψους της στέγης του κτιρίου και επιστέφεται με κεραμίδια. Στο καμπυλωτό αέτωμα που διαμορφώνεται υπάρχει πλαίσιο όπου πιθανώς θα υπήρχε αρχικά κάποια επιγραφή.
Το κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά στο ανατολικό άκρο του διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού της παλιάς Ξάνθης, ο οποίος ορίζεται σε αυτήν την πλευρά από τον ποταμό Κόσυνθο. Ο ποταμός αποτελεί τον Κοσσινίτη ποταμό των αρχαίων Ελλήνων και το Τσάι των παλιών Ξανθιωτών.
Τα άλογα του αρχαίου Θράκα βασιλιά Διομήδη, που όταν έπιναν νερό από τον Κοσσινίτη ποταμό, εξαγριώνονταν και κατασπάραζαν ανθρώπους, τα έπιασε ο Ηρακλής στο πλαίσιο του όγδου άθλου του. Το ποτάμι πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης και, αφού διαρρεύσει την πόλη της Ξάνθης, εκβάλλει στη λίμνη Βιστωνίδα στα νότια της Ξάνθης.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Η κατοικία κτίστηκε πιθανόν στις αρχές του 20ου αιώνα, στο τέρμα της οδού Ευριπίδου, στον αριθμό 83.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, αναστηλωμένο σήμερα. Το ισόγειο δε διασώζει πολλά από τα αρχικά του μορφολογικά στοιχεία, που διατηρούνται κυρίως στον όροφο. Στο ισόγειο υπάρχει το άνοιγμα της εισόδου, όπου αρχικά θα υπήρχε πιθανότατα φεγγίτης. Στον όροφο υπάρχουν τέσσερα ανοίγματα, με μια θύρα που οδηγεί σε μπαλκόνι, το οποίο στηρίζεται σε σιδερένια φουρούσια, και με τρία παράθυρα. Όλα τα ανοίγματα στον όροφο, τόσο στην πρόσοψη όσο και στην πλαϊνή όψη, έχουν αδρά πλαίσια και διακοσμητικά υπέρθυρα.
Στην πρόσοψη ξεχωρίζει το καμπυλωτό στηθαίο, το οποίο προεξέχει του ύψους της στέγης του κτιρίου και επιστέφεται με κεραμίδια. Στο καμπυλωτό αέτωμα που διαμορφώνεται υπάρχει πλαίσιο όπου πιθανώς θα υπήρχε αρχικά κάποια επιγραφή.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά στο ανατολικό άκρο του διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού της παλιάς Ξάνθης, ο οποίος ορίζεται σε αυτήν την πλευρά από τον ποταμό Κόσυνθο. Ο ποταμός αποτελεί τον Κοσσινίτη ποταμό των αρχαίων Ελλήνων και το Τσάι των παλιών Ξανθιωτών. Τα άλογα του αρχαίου Θράκα βασιλιά Διομήδη, που όταν έπιναν νερό από τον Κοσσινίτη ποταμό, εξαγριώνονταν και κατασπάραζαν ανθρώπους, τα έπιασε ο Ηρακλής στο πλαίσιο του όγδου άθλου του. Το ποτάμι πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης και, αφού διαρρεύσει την πόλη της Ξάνθης, εκβάλλει στη λίμνη Βιστωνίδα στα νότια της Ξάνθης.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: ΥΜΑΘ/5385/24-11-1995, ΦΕΚ 1097/Δ/1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Αρχές 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.14592, 24.88915


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 101


 Διεύθυνση: Ευριπίδου 83


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top