Η πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Ξάνθη
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 1.300 μ., 50 λεπτών περίπου και μικρής δυσκολίας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε λατρευτικούς χώρους διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων, που βρίσκονται στην Παλιά Ξάνθη. Με τον τρόπο αυτό θα διαφανεί ο πολυπολιτισμικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας που είχε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει η πόλη της Ξάνθης.

Χριστιανικοί ναοί και παρεκκλήσια, τζαμιά και η καθολική εκκλησία μαρτυρούν τη θρησκευτική ταυτότητα των κατοίκων. Τόσο η αρχιτεκτονική τους, όσο και η διαμόρφωση του εσωτερικού τους χώρου, αντανακλούν τις λατρευτικές ανάγκες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες, οι τοιχογραφίες, τα ξυλόγλυπτα στο τέμπλο στους χριστιανικούς ναούς και τα πλακίδια με το φυτικό διάκοσμο στο μιχράμπ των τζαμιών.

73. Παρεκκλήσι Αγίου Φανουρίου

Σύντομη τεκμηρίωση:

Στην ανηφοριά της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη, στη συμβολή της με την οδό Βύρωνος, υπάρχει το Παρεκκλήσι του Αγ. Φανουρίου. Το παρεκκλήσι αυτό είναι ένα από τα πιο σύγχρονα παρεκκλήσια της συνοικίας του Ακαθίστου Ύμνου. Ο ναός του Ακαθίστου Ύμνου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παρεκκλήσι, επί της οδού Βύρωνος. Στο ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται το παρεκκλήσι απεικονίζεται σε παλιές φωτογραφίες γωνιακό σπίτι με σαχνισιά, χτισμένο με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το οποίο φέρεται ότι φιλοξενούσε τον ιερέα του ναού του Ακαθίστου Ύμνου.
Το Παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου είναι ένα μικρό μονόχωρο κτίσμα, χωρίς προεξέχουσα αψίδα για το ιερό βήμα. Η κεντρική θύρα του κτίσματος έχει δύο μικρά παράθυρα εκατέρωθεν, ενώ το παρεκκλήσι στεγάζεται με μικρό θόλο, ο οποίος καλύπτεται με κεραμίδια.
Το παρεκκλήσι εορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου, και οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τη λεγόμενη φανουρόπιτα. Η φανουρόπιτα είναι ένα είδος κέικ λαδιού με το οποίο οι πιστοί ζητούν από τον Άγιο τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Στην ανηφοριά της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη, στη συμβολή της με την οδό Βύρωνος, υπάρχει το Παρεκκλήσι του Αγ. Φανουρίου. Το παρεκκλήσι αυτό είναι ένα από τα πιο σύγχρονα παρεκκλήσια της συνοικίας του Ακαθίστου Ύμνου. Ο ναός του Ακαθίστου Ύμνου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παρεκκλήσι, επί της οδού Βύρωνος.
Στο ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται το παρεκκλήσι απεικονίζεται σε παλιές φωτογραφίες γωνιακό σπίτι με σαχνισιά, χτισμένο με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το οποίο φέρεται ότι φιλοξενούσε τον ιερέα του ναού του Ακαθίστου Ύμνου.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου είναι ένα μικρό μονόχωρο κτίσμα, χωρίς προεξέχουσα αψίδα για το ιερό βήμα. Η κεντρική θύρα του κτίσματος έχει δύο μικρά παράθυρα εκατέρωθεν, ενώ το παρεκκλήσι στεγάζεται με μικρό θόλο, ο οποίος καλύπτεται με κεραμίδια.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το παρεκκλήσι εορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου, και οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τη λεγόμενη φανουρόπιτα.


Σκοπός - Χρήση: Εκκλησιαστικό κτίριο


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976, ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.14475722437683, 24.88599465561325


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    «Εκκλησίες, Μονές και Παρεκκλήσια της Παλιάς Πόλης», Θωμάς Εξάρχου, Γιορτές Παλιάς Πόλης, 2000
•    «Οι Εκκλησίες της Παλιάς Ξάνθης», Γεώργιος Τσιγάρας, Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, 2008


 Διεύθυνση: Βύρωνος 14 & Π. Χρηστίδη


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top