Στη γειτονιά της Μητρόπολης
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας. Ο επισκέπτης βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει το πιο κεντρικό κομμάτι του παραδοσιακού οικισμού, όπως αυτός αναπτύχθηκε γύρω από τη Μητρόπολη της πόλης.

Ξεκινώντας από την πλατεία Αντίκα, θα περπατήσει στους πιο γνωστούς και γραφικούς δρόμους της παλιάς Ξάνθης, τις οδούς Δημάρχου Φίλιπου Αμοιρίδη και Ορφέως για να συναντήσει στην πορεία του, μεταξύ άλλων, το τρίπτυχο των αρχοντικών Καλούδη, Κουγιουμτζόγλου και Καλεύρα, που βρίσκονται δίπλα στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φ.Ε.Ξ.

Η διαδρομή θα καταλήξει στην Πλατεία Μητροπόλεως, η οποία ταυτίστηκε με την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης, καθώς γύρω και κοντά σε αυτήν χτίστηκαν το Μητροπολιτικό Μέγαρο, η Ματσίνειος Σχολή αλλά και η Οικία Φωτιάδη, που χρησίμευσε και ως Ελληνικό Προξενείο, την ύστερη οθωμανική περίοδο.

59. Οικία Ραΐφ Μεχμέτ

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίσμα αρχικά ανήκε στον Ραΐφ Μεχμέτ και το 1931 μεταπωλήθηκε στη Δέσποινα Καπάζογλου-Βύρρα. Το διάστημα 1931-1941 στεγάστηκε στο κτίριο η χειρουργική γυναικολογική κλινική του Βασιλείου Καραγεώργη, όπως αναγράφεται στο μικρό τριγωνικό αέτωμα. Σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας αποτελεί μια κεντρική οδό της πόλης, από την οποία περνάει και η παρέλαση κατά το διάσημο Καρναβάλι της Ξάνθης, που ονομάζεται και «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» και λαμβάνει χώρα στην πόλη ήδη από το 1966. Το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά το Πατρινό, το οποίο τιμούν πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.
Το κτίριο είναι μια μεγάλη τριώροφη οικοδομή, η αρχική μορφή της οποίας όμως έχει αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων και από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.
Αποτελεί ένα κτίριο με νεοκλασικό ύφος, που φαίνεται ιδιαίτερα στη συμμετρία του και στις γωνιακές παραστάδες με τα επιστύλια.
Χαρακτηριστικό επίσης στο κτίριο είναι το φαρδύ γείσο της στέγης και το συμπαγές στηθαίο στην πρόσοψη με το εμβληματικό αέτωμα στο κέντρο του.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίσμα αρχικά ανήκε στον Ραΐφ Μεχμέτ και το 1931 μεταπωλήθηκε στη Δέσποινα Καπάζογλου-Βύρρα. Το διάστημα 1931-1914 στεγάστηκε στο κτίριο η χειρουργική γυναικολογική κλινική του Βασιλείου Καραγεώργη, όπως αναγράφεται στο μικρό τριγωνικό αέτωμα. Σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το κτίριο είναι μια μεγάλη τριώροφη οικοδομή, η αρχική μορφή της οποίας όμως έχει αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων και από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Αποτελεί ένα κτίριο με νεοκλασικό ύφος, που φαίνεται ιδιαίτερα στη συμμετρία του και στις γωνιακές παραστάδες με τα επιστύλια. Χαρακτηριστικό επίσης στο κτίριο είναι το φαρδύ γείσο της στέγης και το συμπαγές στηθαίο στην πρόσοψη με το εμβληματικό αέτωμα στο κέντρο του.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο είχε ιδιόκτητη παροχή νερού 6 δράμια ανά δευτερόλεπτο (0,66 m³ το εικοσιτετράωρο), ποσότητα μεγάλη για την εποχή εκείνη. Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας αποτελεί μια κεντρική οδό της πόλης, από την οποία περνάει και η παρέλαση κατά το διάσημο Καρναβάλι της Ξάνθης, που ονομάζεται και «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» και λαμβάνει χώρα στην πόλη ήδη από το 1966. Το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά το Πατρινό, το οποίο τιμούν πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Υγειονομικός χώρος


Χαρακτηρισμός: ΦΕΚ 612Β/30-4-1976 και ΦΕΚ 661/Β/17-5-1976 ΦΕΚ 1097 Δ/14.12-1995


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.142073871544746, 24.888086862462554


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 85


 Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 5


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top