Στη γειτονιά της Μητρόπολης
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας. Ο επισκέπτης βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει το πιο κεντρικό κομμάτι του παραδοσιακού οικισμού, όπως αυτός αναπτύχθηκε γύρω από τη Μητρόπολη της πόλης.

Ξεκινώντας από την πλατεία Αντίκα, θα περπατήσει στους πιο γνωστούς και γραφικούς δρόμους της παλιάς Ξάνθης, τις οδούς Δημάρχου Φίλιπου Αμοιρίδη και Ορφέως για να συναντήσει στην πορεία του, μεταξύ άλλων, το τρίπτυχο των αρχοντικών Καλούδη, Κουγιουμτζόγλου και Καλεύρα, που βρίσκονται δίπλα στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φ.Ε.Ξ.

Η διαδρομή θα καταλήξει στην Πλατεία Μητροπόλεως, η οποία ταυτίστηκε με την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης, καθώς γύρω και κοντά σε αυτήν χτίστηκαν το Μητροπολιτικό Μέγαρο, η Ματσίνειος Σχολή αλλά και η Οικία Φωτιάδη, που χρησίμευσε και ως Ελληνικό Προξενείο, την ύστερη οθωμανική περίοδο.

75. Οικία - Σπιτάκι Τέχνης-Έκφρασης-Πολιτισμού Π.Σ. «Κατασκηνωτές»

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το Σπιτάκι Τέχνης-Έκφρασης-Πολιτισμού του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κατασκηνωτές», που βρίσκεται στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 2, είναι ένας μικρός πολυχώρος. Παλιότερα το κτίσμα αποτέλεσε το εργαστήρι του ζωγράφου Δημήτρη Σταθόπουλου. Σήμερα το Σπιτάκι αποτελεί την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου, φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις, προσφέροντας ένα βήμα για τους τοπικούς καλλιτέχνες, και διάφορες άλλες εκδηλώσεις του Συλλόγου. Οι «Κατασκηνωτές» ιδρύθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέλιξη μεγάλων θεσμών της πόλης, όπως το Καρναβάλι και οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Κατά την περίοδο των Γιορτών, έξω από το Σπιτάκι στήνεται το στέκι του Συλλόγου.
Το Σπιτάκι αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης παλιότερης οικίας, ενός κτίσματος παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, με ισόγειο και όροφο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τα επάλληλα σαχνισιά. Το σαχνισί είναι η προεξοχή του πάνω ορόφου που στηρίζεται σε ξύλινους δοκούς και προσφέρει μεγαλύτερο χώρο στον πάνω όροφο, καλύτερο φωτισμό, αερισμό και θέα.
Το κτίριο έχει υποστεί σύγχρονες αλλοιώσεις. Στην αρχική του μορφή ο πάνω όροφος θα είχε τα περισσότερα ανοίγματα. Σήμερα έχουν μπει στο κτίριο νεότερα κουφώματα για τις πόρτες και παράθυρα.
Ιδιαίτερο στοιχείο του κτίσματος αποτελεί και η δαντελωτή διακοσμητική ταινία που περιτρέχει το ξύλινο βαθμιδωτό γείσο κάτω από τη στέγη.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το Σπιτάκι Τέχνης-Έκφρασης-Πολιτισμού του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κατασκηνωτές», που βρίσκεται στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 2, είναι ένας μικρός πολυχώρος. Παλιότερα το κτίσμα αποτέλεσε το εργαστήρι του ζωγράφου Δημήτρη Σταθόπουλου.
Σήμερα το Σπιτάκι αποτελεί την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου των «Κατασκηνωτών», φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις, προσφέροντας ένα βήμα για τους τοπικούς καλλιτέχνες, και διάφορες άλλες εκδηλώσεις του Συλλόγου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και συνέβαλε καταλυτικά στην εξέλιξη μεγάλων θεσμών της πόλης, όπως το Καρναβάλι και οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Κατά την περίοδο των Γιορτών, έξω από το Σπιτάκι στήνεται το στέκι του Συλλόγου.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το Σπιτάκι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κατασκηνωτές» αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης παλιότερης οικίας, ενός κτίσματος παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, με ισόγειο και όροφο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τα επάλληλα σαχνισιά. Το σαχνισί είναι η προεξοχή του πάνω ορόφου που στηρίζεται σε ξύλινους δοκούς και προσφέρει μεγαλύτερο χώρο στον πάνω όροφο, καλύτερο φωτισμό, αερισμό και θέα. Το κτίριο έχει υποστεί σύγχρονες αλλοιώσεις. Στην αρχική του μορφή ο πάνω όροφος θα είχε τα περισσότερα ανοίγματα. Σήμερα έχουν μπει στο κτίριο νεότερα κουφώματα για τις πόρτες και παράθυρα.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Ιδιαίτερο στοιχείο του κτίσματος αποτελεί και η δαντελωτή διακοσμητική ταινία που περιτρέχει το ξύλινο βαθμιδωτό γείσο κάτω από τη στέγη.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/1391/19776, ΦΕΚ 522/86


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.14317160313093, 24.887561525833412


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    «Ξάνθη η πόλη με τα χίλια χρώματα», Δημήτρης Μαυρίδης (επιμ.), Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, 2008
•    «Σπίτια της Ξάνθης», Δημήτρης Μαυρίδης, Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, 2009


 Διεύθυνση: Ιωακείμ Σγουρού 2


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top