Στη γειτονιά του Καβακίου
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 1 χλμ., διάρκεια 50 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας. Σε αυτή δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να εξερευνήσει το λεγόμενο Καβάκι, μια γραφική συνοικία στο νοτιοανατολικό άκρο της παλιάς Ξάνθης, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ποταμό Κόσυνθο.

Η συνοικία ονομάστηκε έτσι από μια λεύκα (καβάκι) που λέγεται πως υπήρχε στον περίβολο της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μιας τρίκλιτης βασιλικής άρρηκτα συνδεδεμένης με την περιοχή. Ξεκινώντας από την ομώνυμη πλατεία, ο περιηγητής θα μπορέσει να δει μικρά και μεγάλα παραδοσιακά κτίρια, που συνυπάρχουν σε στενά δρομάκια και συνθέτουν το τοπίο μιας γειτονιάς, η οποία δημιουργήθηκε από καπνεργάτες και μικροεπαγγελματίες.

Παράλληλα με αυτά τα κτίρια όμως συνυπάρχουν και άλλα εντυπωσιακά, όπως ο Κινηματογράφος Μέγκα Κιν, το Αρχοντικό Καραδήμογλου και το Ξενοδοχείο Ξενία, όπου καταλήγει η διαδρομή. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει την αρμονική συνύπαρξη των παραδοσιακών και των σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν την πόλη της Ξάνθης και εκφράζονται απόλυτα στη συνοικία του Καβακίου.

13. Οικία Κουντόγλου - Αλατά

Σύντομη τεκμηρίωση:

Η κατοικία αυτή χτίστηκε στη συνοικία του Καβακίου, κοντά στον χριστιανικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο από τον Κυριάκο Κουντόγλου και το 1911 πωλήθηκε στον έμπορο αποικιακών ειδών Λεωνίδα Αλατά. Το 1929 το κτίριο μεταπωλήθηκε από τον ίδιο στον Λουκά Τσολακίδη, ο οποίος ήταν επίσης έμπορος στο επάγγελμα. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1976, η σύζυγός του πούλησε το σπίτι αυτό σε συγγενικό της πρόσωπο, στον Εμμανουήλ Βαφειάδη. Σήμερα το κτίριο εξακολουθεί να χρησιμεύει ως κατοικία.
Πρόκειται για διώροφη κεραμοσκεπή κατοικία μεσοαστικού χαρακτήρα, η οποία είναι κτισμένη με συμμετρία και σύμφωνα με τα πρότυπα του νεοκλασικισμού. Έχει ημιυπόγειο, ισόγειο και άνω όροφο. Η εξωτερική όψη του κτιρίου περιλαμβάνει αρκετά λιτή διακόσμηση με ψευδοπεσσούς και ψευδοεπίκρανα, βαθμιδωτό γείσο στα παράθυρα αλλά και μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, καθώς και στη στέψη της τοιχοποιίας. Επίσης, υπάρχουν περίτεχνες σιδεριές με έλικες στα παράθυρα του ισογείου.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Η κατοικία αυτή χτίστηκε κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο από τον Κυριάκο Κουντόγλου στη συνοικία του Καβακίου και το 1911 πωλήθηκε στον έμπορο αποικιακών ειδών Λεωνίδα Αλατά. Το 1929 το κτίριο αγοράστηκε από τον Λουκά Τσολακίδη, ο οποίος ήταν επίσης έμπορος στο επάγγελμα. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1976, η σύζυγός του πούλησε το σπίτι αυτό σε συγγενικό της πρόσωπο, στον Εμμανουήλ Βαφειάδη. Σήμερα το κτίριο εξακολουθεί να χρησιμεύει ως κατοικία.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για διώροφη κεραμοσκεπή κατοικία μεσοαστικού χαρακτήρα, η οποία είναι κτισμένη με συμμετρία και σύμφωνα με τα πρότυπα του νεοκλασικισμού. Έχει ημιυπόγειο, ισόγειο και άνω όροφο. Η εξωτερική όψη του κτιρίου περιλαμβάνει αρκετά λιτή διακόσμηση με ψευδοπεσσούς και ψευδοεπίκρανα, βαθμιδωτό γείσο στα παράθυρα αλλά και μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, καθώς και στη στέψη της τοιχοποιίας.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Υπάρχουν περίτεχνες σιδεριές με έλικες στα παράθυρα του ισογείου.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΜΑΘ, Κατηγορία «Α», Απόφαση 5385, ΦΕΚ 1097/95


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Αρχές 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.144640, 24.889309


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Θωμάς Εξάρχου, Νησίδες Πόλεως Ξάνθης 2, Ξάνθη 2003
•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». 
     Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 66


 Διεύθυνση: Ορφέως 66


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top