Στις γειτονιές του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Γεωργίου
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας. Σε αυτήν ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την επίδραση που άσκησε η ελληνορθόδοξη κοινότητα στον πολεοδομικό ιστό της παλιάς Ξάνθης.

Με επίκεντρα τις δυο ορθόδοξες εκκλησίες του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Γεωργίου, αναπτύχθηκαν δυο ομώνυμες συνοικίες, με κτίσματα πλούσιων καπνεμπόρων, οι οποίοι ευεργέτησαν αντίστοιχα τους δυο ναούς. Οι γειτονιές αυτές κατοικούνταν από μέλη της ανερχόμενης τάξης των καπνεμπόρων, οι οποίοι ανήγειραν μεγάλα αρχοντικά όπως τα Αρχοντικά Μιχάλογλου, το Αρχοντικό Καραμπέτσιου με τον ζωγραφικό εξωτερικό του διάκοσμο και το μεγαλοπρεπές Αρχοντικό του Χιλμή Πασά.

Η ανάπτυξη των συνοικιών αυτών γύρω από τα θρησκευτικά και ταυτόχρονα κοινωνικά κέντρα, σε ένα πολυπολιτισμικό καθεστώς, οδήγησε στο πολυποίκιλο αστικό τοπίο που θα συναντήσει ο επισκέπτης. Η διαδρομή ξεκινά από καταστήματα που υπήρχαν στο εμπορικό τμήμα των συνοικιών αυτών, περνάει από αρχοντόσπιτα, όπως το κονάκι του Χαμδή Μπεή, και καταλήγει αναδεικνύοντας διάφορα σημεία γύρω από την Πλατεία Γ. Λαδά ή Αντίκα.

28. Αρχοντικό Μεμέτ Πασά - Ψωμί και Σοκολάτα

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο αυτό οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και ανήκε στον Μεμέτ Πασά, έναν ιδιαίτερα εύπορο Οθωμανό γαιοκτήμονα. Το ισόγειο του κτιρίου ανέκαθεν λειτουργούσε ως εμπορικό κατάστημα, ενώ οι δύο όροφοι που αναπτύσσονται από πάνω χρησιμοποιούνταν ως κατοικία. Για χρόνια εκεί λειτουργούσε ο φούρνος του Αντωνίου Σκουλούδη.
Το 1925 οι κληρονόμοι του Μεμέτ Πασά πούλησαν το κτίσμα στον Γεώργιο Χαλαβατζή, Επίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Κατόπιν, το κτίσμα αγοράστηκε από τον Αρμένιο ξυλέμπορο Αβέντις Μενεδιάν. Σήμερα στο ισόγειο στεγάζεται καφέ- μπαρ, ιδιοκτησίας Εμμανουήλ Τσέπελη.
Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπή διώροφη κατοικία αστικού χαρακτήρα, η οποία είναι κτισμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα και σε μίμηση των κτιρίων με διαμερίσματα της κεντρικής Ευρώπης. Ο χώρος του ισογείου είναι επενδυμένος με πλίνθο και περιλαμβάνει ψευδοεπίκρανα ως διακοσμητικά στοιχεία. Η εξωτερική όψη του κτιρίου είναι κατασκευασμένη με συμμετρία, ενώ υπάρχουν δύο εξώστες στους ορόφους, που φέρουν σιδεριές οι οποίες έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο τοπικού τεχνίτη και σπάνια απαντώνται εκτός Ξάνθης. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτίσματος είναι η κατάργηση της γωνίας του κτιρίου στη συμβολή των οδών, η οποία έχει μετατραπεί σε μία τριμερή πρισματική απόληξη και δίνει την εντύπωση κυκλικού τελειώματος. Η διώροφη κατοικία πάνω από το κατάστημα του ισογείου αποτελείται από έξι δωμάτια και δύο μεγάλες αίθουσες.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και ανήκε στον Μεμέτ Πασά, έναν ιδιαίτερα εύπορο Οθωμανό γαιοκτήμονα. Το ισόγειο του κτιρίου ανέκαθεν λειτουργούσε ως εμπορικό κατάστημα, ενώ οι δύο όροφοι που αναπτύσσονται από πάνω χρησιμοποιούνταν ως κατοικία. Για χρόνια εκεί λειτουργούσε ο φούρνος του Αντωνίου Σκουλούδη.
Το 1925 η σύζυγός του Σαδικά και ο γιος του Χαλήλ πούλησαν το κτίσμα στον Γεώργιο Χαλαβατζή, Επίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Κατόπιν, το κτίσμα αγοράστηκε από τον Αρμένιο ξυλέμπορο Αβέντις Μενεδιάν. Σήμερα στο ισόγειο στεγάζεται καφέ-μπαρ, ιδιοκτησίας Εμμανουήλ Τσέπελη.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπή διώροφη κατοικία αστικού χαρακτήρα, η οποία είναι κτισμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα και σε μίμηση των κτιρίων με διαμερίσματα της κεντρικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει εμπορικό κατάστημα στο ισόγειο και διώροφη κατοικία στους ορόφους που αναπτύσσονται πάνω από αυτό. Ο χώρος του ισογείου είναι επενδυμένος με πλίνθο και περιλαμβάνει ψευδοεπίκρανα ως διακοσμητικά στοιχεία. Η εξωτερική όψη του κτιρίου είναι κατασκευασμένη με συμμετρία, ενώ υπάρχουν δύο εξώστες στους ορόφους. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτίσματος είναι η κατάργηση της γωνίας του κτιρίου στη συμβολή των οδών, η οποία έχει μετατραπεί σε μία τριμερή πρισματική απόληξη, που δίνει την εντύπωση κυκλικού τελειώματος. Η διώροφη κατοικία πάνω από το κατάστημα του ισογείου αποτελείται από έξι δωμάτια και δύο μεγάλες αίθουσες.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Οι σιδεριές έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο τοπικού τεχνίτη και σπάνια απαντώνται εκτός Ξάνθης.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Εμπορικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/480/18908, ΦΕΚ 331/94


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Αρχές 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.142395764426766, 24.887009287595976


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Ξάνθη: Δέκα Μονογραφίες, Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., Ξάνθη 2001
•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού».
     Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 132


 Διεύθυνση: Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 2


Επισκέψιμο: Ναι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top