Η ευρωπαϊκή και βυζαντινή τέχνη στην Ξάνθη του 19ου αιώνα
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2 χλμ., διάρκεια 60 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας. Με τη διαδρομή αυτή θα δοθεί στον επισκέπτη με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις να γνωρίσει την ευρωπαϊκή και βυζαντινή τέχνη, όπως εκφράστηκαν σε κτίρια της παλιάς Ξάνθης κατά τον 19ο αιώνα.

Ξεκινώντας από το ναό του Αγίου Βλασίου και καταλήγοντας στην Οικία Σταυρόπουλου, θα επισκεφθεί κανείς τους ναούς της παλιάς Ξάνθης με τα ξυλόγλυπτα στο τέμπλο, τις φορητές εικόνες, τα αντικείμενα μικροτεχνίας, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μεταβυζαντινής περιόδου. Στα κτίρια κοσμικής αρχιτεκτονικής θα θαυμάσει τις ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας οροφογραφίες και τοιχογραφίες, της λεγόμενης Belle Époque (1871-1914).

Στις παλιές εκκλησίες αξίζει κανείς να παρατηρήσει τις βυζαντινές φορητές εικόνες που φέρουν έντονες δυτικές εικονογραφικές επιδράσεις, αναμειγνύονται με τα παραδοσιακά βυζαντινά πρότυπα και ακολουθούν τις θεολογικές αντιλήψεις μετά την άλωση. Φιλοτεχνούνται είτε από εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στη Θράκη ή τη βόρεια Ελλάδα (π.χ. εργαστήριο της Αίνου), είτε από το αγιορείτικο εργαστήριο (π.χ. οι ζωγράφοι Νικηφόρος και ο μαθητής του Ιωάσαφ), είτε από μεμονωμένους ζωγράφους (π.χ. ο Νικόλαος από το Χάσκοϊ της Κωνσταντινούπολης, ο Θάσιος Μ. Ευαγγελίδης, ο Πατρινός Τάκης Πριονάς).

Αξίζει επίσης κανείς να παρατηρήσει τον Εσταυρωμένο στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, έργο του Φώτη Κόντογλου (1959), την κεντητή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ναό των Ταξιαρχών, τον μαρμάρινο ανάγλυφο κηροστάτη στο Ναό του Αγίου Βλασίου.

Από την άλλη, στις πλούσιες νεοκλασικές κατοικίες μπορεί να δει κανείς έργα Βαυαρών ή Γερμανών ζωγράφων, όπως στις τοιχογραφίας στις Οικίες Κουγιουμτζόγλου, Σταυρόπουλου και Μιχάλογλου ή στις θεές από το δωδεκάθεο, που κοσμούν το κλιμακοστάσιο της Οικίας Μεταξά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οροφογραφίες με τα διακοσμητικά και φυτικά μοτίβα στο Αρχοντικό Ντανιέλ και στο Αρχοντικό Μωυσή, ενώ μοναδικό δείγμα νεοκλασικής γλυπτικής στην πόλη αποτελεί το άγαλμα στην αυλή του Ναού του Αγίου Γεωργίου.

79. Αρχοντικό Χαμδή Μπέη – Κτίριο Δ.Π.Θ.

Σύντομη τεκμηρίωση:

Οικοδομήθηκε σε άγνωστη χρονολογία από τον εύπορο καπνέμπορο Χαμδή Χουσεΐν Φεχμή, ο οποίος αποτελούσε μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης. Στις εκλογές του 1935, 1936 και 1951 εκλέχθηκε βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1931 εξέδωσε μαζί με τον Οσμάν Νουρή Φετάογλου την τοπική εφημερίδα Μιλλιέτ. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής του 1913-1919 το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα μιας μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού. Σήμερα ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στεγάζει υπηρεσίες του.
Πρόκειται για επιβλητικό διώροφο κεραμοσκεπές αρχοντικό μεγαλοαστικού χαρακτήρα, το οποίο είναι κτισμένο σύμφωνα με τα πρότυπα του νεοκλασικισμού. Το αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου προκύπτει από ένα συγκερασμό νεοκλασικιστικών και εκλεκτικιστικών στοιχείων. Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, καθώς περιλαμβάνει ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφος.
Η εξωτερική όψη του κτιρίου είναι κατασκευασμένη με απόλυτη συμμετρία και περιλαμβάνει πλήθος διακοσμητικών στοιχείων, όπως ψευδοπεσσούς με ψευδοεπίκρανα, γείσο μεταξύ των ορόφων, καθώς και στη στέψη της τοιχοποιίας, γείσο με διακοσμητικά γλυπτά στοιχεία στην πάνω και κάτω πλευρά του πλαισίου των παραθύρων.
Η κεντρική είσοδος του κτιρίου υποστηρίζει με δύο επιβλητικούς πεσσούς την προέκταση ενός τμήματος του εσωτερικού χώρου του ορόφου, ενώ τα παράθυρα που βρίσκονται στο υπόγειο καλύπτονται με τις χαρακτηριστικού τύπου τοπικές σιδεριές.
Υπάρχει επιβλητική μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στο ισόγειο. Στην προεξοχή του ορόφου πάνω από την είσοδο υπάρχουν διακοσμητικές ροζέτες κάτω από τα παράθυρα.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο οικοδομήθηκε από τον εύπορο καπνέμπορο Χαμδή Χουσεΐν Φεχμή (1900-1965), για να λειτουργεί ως κατοικία. Οι δύο γιοι του που κληρονόμησαν το αρχοντικό πούλησαν το κτίριο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μετά την αποκατάστασή του χρησιμοποιείται σήμερα, για να στεγάσει υπηρεσίες του ΔΠΘ.
Ο καπνέμπορος Χαμδή Χουσείν Φεχμή αποτελούσε μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης.
Υπήρξε γιος ενός από τους ηγέτες της εξέγερσης του Ταμράς και της Αυτόνομης Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε στην περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης στο χρονικό διάστημα 1878-1886, ο οποίος αργότερα διέφυγε στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Στις εκλογές του 1935, 1936 και 1951 εκλέχθηκε βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1931 εξέδωσε μαζί με τον Οσμάν Νουρή Φετάογλου την τοπική εφημερίδα Μιλλιέτ. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής του1913-1919 το κτίριο της κατοικίας του χρησιμοποιήθηκε ως έδρα μιας μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για επιβλητικό διώροφο κεραμοσκεπές αρχοντικό μεγαλοαστικού χαρακτήρα. Το αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου είναι επηρεασμένο από το νεοκλασικισμό με έντονα τα στοιχεία του εκλεκτικισμού. Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, καθώς περιλαμβάνει ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο. Η εξωτερική όψη του κτιρίου είναι κατασκευασμένη με απόλυτη συμμετρία και περιλαμβάνει πλήθος διακοσμητικών στοιχείων, όπως ψευδοπεσσούς με ψευδοεπίκρανα, γείσο μεταξύ των ορόφων, καθώς και στη στέψη της τοιχοποιίας, γείσο με διακοσμητικά γλυπτά στοιχεία στην πάνω και κάτω πλευρά του πλαισίου των παραθύρων. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου στηρίζει με δύο επιβλητικούς πεσσούς την προέκταση ενός τμήματος του εσωτερικού χώρου του ορόφου. Τα παράθυρα που βρίσκονται στο ημιυπόγειο καλύπτονται από τις χαρακτηριστικού τύπου τοπικές σιδεριές. Υπάρχει επιβλητική μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στο ισόγειο.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Στην προεξοχή του ορόφου πάνω από την είσοδο υπάρχουν διακοσμητικές ροζέτες κάτω από τα παράθυρα.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πανεπιστημιακό κτίριο


Χαρακτηρισμός: ΥΜΑΘ/633/19-02-1991, ΦΕΚ 116/Δ/1991


Χρονολόγηση (περίοδος): Άγνωστο


Έτος κατασκευής: Άγνωστο


Τοποθεσία μνημείου: 41.14080392578772, 24.883418300525328


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Δημήτρης Μαυρίδης, Αγγελοφύλακτος Ξάνθη, Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ξάνθη 2007
•    Δημήτρης Μαυρίδης, Σπίτια της Ξάνθης, Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου – Δ.Ε.Α.Ξ., Ξάνθη 2009
•    K. Featherstone, Δ. Παπαδημητρίου, Α. Μαμαρέλης, Γ. Νιάρχος, Οι τελευταίοι Οθωμανοί. Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, 1940 – 1949, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2013
•    Ηλίας Νικολακόπουλος, «Πολιτικές δυνάμεις και εκλογική συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη: 1923-1955» στο Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 8 (1990), σ. 171- 204
•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 200


 Διεύθυνση: 4ης Οκτωβρίου 42


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top