Ευεργέτες της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Ξάνθης
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 2 χλμ., 60 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Σε αυτήν ο επισκέπτης θα μπορέσει να περιηγηθεί σε κτίρια αρχιτεκτονικού ή και θρησκευτικού ενδιαφέροντος ταυτόχρονα, τα οποία είτε κτίστηκαν χάρη στη δωρεά κάποιου Ξανθιώτη ευεργέτη, είτε σχετίζονται με την κατοικία ή κατάστημα της οικογένειας του ευεργέτη.

Ο ρόλος των ευεργετών ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για τους ελληνορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς κατά τα χρόνια της οθωμανικής περιόδου, αφού αυτοί μερίμνησαν για την οικοδόμηση και τη διακόσμηση σχολείων, εκκλησιών και κτιρίων δημόσιου χαρακτήρα (π.χ. Λέσχες) και με τον τρόπο αυτόν συνέβαλαν στο να διατηρηθεί η εθνοτική και θρησκευτική ταυτότητα της κοινότητας.

Ο επισκέπτης ξεκινά από το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Λευκού Πύργου και καταλήγει στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην καρδιά της παλιάς πόλης. Στη διαδρομή θα μάθει για τους καπνέμπορους ευεργέτες Αν. Σιγάλα, Π. Στάλιο, Μ. Ματσίνη, την οικογένεια Κουγιουμτζόγλου, τον δάσκαλο Δ. Χασιρτζόγλου, τον Μ. Φλωρή κ.ά. Επίσης, θα «γνωρίσει» τους μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Ευγένιο, με την καθοδήγηση και προτροπή του οποίου ανοικοδομήθηκαν και διακοσμήθηκαν οι εκκλησίες της παλιάς πόλης μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1829, και Ιωακείμ Σγουρό, που ανοικοδόμησε το Μητροπολιτικό Μέγαρο και μέρος των μοναστηριών.

Σημαντικές ήταν οι δωρεές και των επαγγελματιών συντεχνιών στους ναούς, όπως του σιναφιού των τσαγκάρηδων και των υποδηματοποιών, που δώρισαν στο ναό του Ακαθίστου την εικόνα της Αγίας Τριάδας, ή του Ηπειρώτη Γ. Καγιαλίδη, που αφιέρωσε στον Μητροπολιτικό Ναό την εικόνα του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, ή της οικογένειας Βέλιου, που δώρισε αρκετές εικόνες στο Καβάκι.

94. Κτίσμα Δ. Χασιρτζόγλου - Κατάστημα λαϊκής τέχνης

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίσμα ανήκε αρχικά στον Δούκα Χασιρτζόγλου και πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως και το διαγωνίως απέναντι αρχοντικό του Μωυσή. Ο Χασιρτζόγλου ήταν δάσκαλος στην Ξάνθη, επίτροπος της Μονής της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας με πολλές ευεργεσίες προς αυτήν.
Το κτίσμα πωλήθηκε το 1930 στην Ευφροσύνη (Φροσυνούλα) Κουλακλόγλου, θρυλική μοδίστρα του μεσοπολέμου στην Ξάνθη, που ανακηρύχθηκε Μις Ξάνθη το 1929. Σήμερα ανήκει ακόμα στην οικογένεια Κουλακλόγλου και λειτουργεί ως κατάστημα λαϊκής τέχνης.
Πρόκειται για ένα κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, όπως οι ψευδοπαραστάδες με τα επίκρανα οι οποίες εξέχουν ελάχιστα στην πρόσοψη, η αδρή βαθμιδωτή βάση, που ορίζει το επίπεδο του ισογείου στο επικλινές έδαφος της περιοχής, το γείσο που ορίζει την άνω απόληξη του ισογείου και του ορόφου καθώς και οι ψευδοπαραστάδες που πλαισιώνουν την εξώθυρα.
Το κτίριο είναι γωνιακό και έχει δύο εισόδους, μία σε κάθε οδό. Είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου με πέτρα Μάνδρας, έναν κιτρινωπό τοπικό λίθο από τα λατομεία της ομώνυμης περιοχής, που βρίσκεται στα νότια της Ξάνθης και αποτελούσε χώρο εξόρυξης πέτρας ήδη από την αρχαιότητα.
Στο κατάστημα αυτό εντυπωσιάζουν τα λιθανάγλυφα με ποικίλες παραστάσεις (ζωικές, ανθρωπόμορφες, φυτικές), τα οποία επιστέφουν τα τοξωτά ανοίγματα του ισογείου (πόρτες και παράθυρα) και αποτελούν τα λεγόμενα «κλειδιά». Στον όροφο τα παράθυρα είναι λιγότερα σε αριθμό και ορθογώνια.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίσμα ανήκε αρχικά στον Δούκα Χασιρτζόγλου και πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως και το διαγωνίως απέναντι κτίριο του Μωυσή. Ο Χασιρτζόγλου ήταν δάσκαλος στην Ξάνθη, επίτροπος της Μονής της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας με πολλές ευεργεσίες προς αυτήν.
Το κτίσμα πωλήθηκε το 1930 στην Ευφροσύνη (Φροσυνούλα) Κουλακλόγλου, θρυλική μοδίστρα του μεσοπολέμου στην Ξάνθη, που ανακηρύχθηκε Μις Ξάνθη το 1929. Σήμερα ανήκει ακόμα στην οικογένεια Κουλακλόγλου και λειτουργεί ως κατάστημα λαϊκής τέχνης.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, όπως οι ψευδοπαραστάδες με τα επίκρανα οι οποίες εξέχουν ελάχιστα στην πρόσοψη, η αδρή βαθμιδωτή βάση, που ορίζει το επίπεδο του ισογείου στο επικλινές έδαφος της περιοχής, το γείσο που ορίζει την άνω απόληξη του ισογείου και του ορόφου καθώς και οι ψευδοπαραστάδες στο πλαίσιο της εξώθυρας. Το κτίριο είναι γωνιακό και έχει δύο εισόδους, μία σε κάθε οδό.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίριο είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου με πέτρα Μάνδρας, έναν τοπικό λίθο από λατομεία της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται στα νότια της Ξάνθης και αποτελούσε χώρο εξόρυξης πέτρας ήδη από την αρχαιότητα.
Στο κατάστημα αυτό εντυπωσιάζουν τα λιθανάγλυφα με ποικίλες παραστάσεις (ζωικές, ανθρωπόμορφες, φυτικές), τα οποία επιστέφουν τα τοξωτά ανοίγματα του ισογείου (πόρτες και παράθυρα) και αποτελούν τα λεγόμενα «κλειδιά». Στον όροφο τα παράθυρα είναι λιγότερα σε αριθμό και ορθογώνια.


Σκοπός - Χρήση: Εμπορικός χώρος


Χαρακτηρισμός: ΥΠΠΟ/ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1895/30606/11-08-1987, ΦΕΚ 483/Β/04-09- 1987


Χρονολόγηση (περίοδος): Τέλη 19ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Τέλη 19ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.1426, 24.8873


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 89


 Διεύθυνση: Φ. Αμοιρίδη 11 & Μαυρομιχάλη


Επισκέψιμο: Ναι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top