Ηπειρώτες στην Ξάνθη
Η διαδρομή αυτή έχει μήκος περίπου 1 χλμ., διάρκεια 50’ λεπτών περίπου και είναι μικρής δυσκολίας. Ο επισκέπτης μέσα από τη διαδρομή, θα μπορέσει να πάρει στην Ξάνθη μια γεύση από Ήπειρο και να θαυμάσει την αριστοτεχνική μαεστρία των περίφημων Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας.

Η συνδρομή των κτιστών αυτών στην ανοικοδόμηση της παλιάς Ξάνθης ήταν σημαντική μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1829 και συνδέεται και με την εγκατάσταση και άλλων οικογενειών από την Ήπειρο στην Ξάνθη τον 19ο αιώνα (π.χ. ο συμβολαιογράφος και ασφαλιστής Στέφανος Μπλάτσιος, ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Καραμπέτσης, ο γιατρός Γεώργιος Μαλετσίδης κ.ά.).

Οι Ηπειρώτες μάστορες έκτισαν εκκλησίες, σπίτια, βρύσες και γεφύρια στην πόλη και την περιοχή, όπως επίσης φιλοτέχνησαν λιθανάγλυφα που εντοπίζονται σε ναούς και οικίες (π.χ. σταυροί, μορφές αγίων κ.ά.). Τέλος, οι Ηπειρώτες συνδέονται με αναθέσεις και αφιερώσεις εικόνων και άλλων κειμηλίων στους ναούς της παλιάς Ξάνθης. Για παράδειγμα, ο Ηπειρώτης Γεώργιος Καγιαλίδης αφιέρωσε στον Μητροπολιτικό Ναό την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

30. Διώροφο παραδοσιακό αρχοντικό

Σύντομη τεκμηρίωση:

Πρόκειται για κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κτισμένο στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα. Είναι ένα μεγάλο αρχοντικό, ένα διώροφο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων με μεσοπάτωμα. Το κτίριο έχει σχήμα «Π» και δύο συμμετρικές πτέρυγες. Διαθέτει διακοσμητικό τριγωνικό αέτωμα στη στέγη της πρόσοψης και συμμετρική εσωτερική διάταξη.
Το κτίσμα είναι τυπική κατασκευή χτισμένη με βάση την παραδοσιακή, λαϊκή αρχιτεκτονική, με πέτρινο ισόγειο φτιαγμένο με χοντρούς πέτρινους τοίχους (με πέτρες χωρίς προηγούμενη επεξεργασία-αργολιθοδομή) στους οποίους παρεμβάλλονταν, οριζόντια και κατά διαστήματα, ξύλινα δοκάρια (ξυλοδεσιές) για την ενίσχυσή τους, για την κατανομή των φορτίων και για λόγους αντισεισμικής προστασίας. Οι γωνίες των τοίχων έχουν τετραγωνισμένους λίθους (γωνιώλιθους ή αγκωνάρια) και οι όροφοι είναι φτιαγμένοι με λεπτότερους και ελαφρύτερους τοίχους φτιαγμένους από τσατμά (με ξύλινο σκελετό όπου τοποθετούνταν διαγώνια ξύλινα στοιχεία, ενώ το κενό ανάμεσά τους γεμιζόταν
με μικρούς λίθους, κεραμικά στοιχεία, πλεγμένα κλαδιά κ.ά.). Χαρακτηριστικό γνώρισμα του κτιρίου είναι τα πολλά παράθυρα στον πάνω όροφο, ο οποίος προοριζόταν για χρήση κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και η αετωματική απόληξη της στέγης πάνω από την κεντρική είσοδο, που φέρει ζωγραφική διακόσμηση. Το κτίσμα έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με επιτυχία. 


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Πρόκειται για μεγάλο αρχοντικό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κτισμένο στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για μεγάλο αρχοντικό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ένα διώροφο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων με μεσοπάτωμα. Το κτίριο έχει σχήμα «Π» και δύο συμμετρικές πτέρυγες. Διαθέτει διακοσμητικό τριγωνικό αέτωμα στη στέγη της πρόσοψης και συμμετρική εσωτερική διάταξη. Το κτίσμα είναι τυπική κατασκευή χτισμένη με βάση την παραδοσιακή, λαϊκή αρχιτεκτονική, με πέτρινο ισόγειο φτιαγμένο με χοντρούς πέτρινους τοίχους (με πέτρες χωρίς προηγούμενη επεξεργασία-αργολιθοδομή) στους οποίους παρεμβάλλονταν, οριζόντια και κατά διαστήματα, ξύλινα δοκάρια (ξυλοδεσιές) για την ενίσχυσή τους, για την κατανομή των φορτίων και για λόγους αντισεισμικής προστασίας. Οι γωνίες των τοίχων έχουν τετραγωνισμένους λίθους (γωνιώλιθους ή αγκωνάρια) και οι όροφοι είναι φτιαγμένοι με λεπτότερους και ελαφρύτερους τοίχους φτιαγμένους από τσατμά (με ξύλινο σκελετό όπου τοποθετούνταν διαγώνια ξύλινα στοιχεία, ενώ το κενό ανάμεσά τους γεμιζόταν με μικρούς λίθους, κεραμικά στοιχεία, πλεγμένα κλαδιά κ.ά.). Χαρακτηριστικό γνώρισμα του κτιρίου είναι τα πολλά παράθυρα στον πάνω όροφο, ο οποίος προοριζόταν για χρήση κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και η αετωματική απόληξη της στέγης πάνω από την κεντρική είσοδο, που φέρει ζωγραφική διακόσμηση.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Το κτίσμα έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με επιτυχία.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΠΠΟ, Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/13633/180, ΦΕΚ 128/83


Χρονολόγηση (περίοδος): Τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.14235, 24.8864


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Δ. Μαυρίδης (επιμ.). Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα.
     Ξάνθη, ΠΑΚΕΘΡΑ 2008, σελ. 185


 Διεύθυνση: Ταξιαρχών 3


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top