Νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά κτίρια της Παλιάς Ξάνθης
Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 3 χλμ., 80 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας. Ξεκινά από την Πλατεία Αντίκα και καταλήγει στα όρια της παλιάς με τη σύγχρονη πόλη στα δυτικά. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το ρεύμα του νεοκλασικισμού και εκλεκτικισμού, όπως εκφράστηκαν σε περίπου 50 κτίρια της παλιάς Ξάνθης.

Ο νεοκλασικισμός εμφανίστηκε τον 18ο και 19ο αιώνα και είναι έντονα επηρεασμένος από τίς αρχές που διέπουν την αρχιτεκτονική της κλασικής αρχαιότητας. Τα κτίρια διακρίνονται για την απλότητα των γεωμετρικών τους μορφών, τη δωρική λεπτομέρεια, την απλότητα, την απόλυτη συμμετρία, τις διαχωριστικές ταινίες των κατακόρυφων αναπτυγμάτων και τις παραστάδες με τα ψευδοεπίκρανα στις γωνίες.

Ο εκλεκτικισμός από την άλλη είναι το αρχιτεκτονικό στυλ του 19ου και 20ου αιώνα, στο οποίο επιλέγονται και χρησιμοποιούνται ποικιλία στοιχείων από διάφορες εποχές και ρυθμούς, σε ένα ενιαίο κτίσμα. Στα εκλεκτιστικά κτίρια στην Ξάνθη αναγνωρίζονται επιδράσεις από τον νεοκλασικισμό (πχ. απόλυτη συμμετρία, κατακορυφότητα), ενώ επιμέρους στοιχεία φέρουν επιρροές από την Art Deco (π.χ. έντονη διακοσμητική διάθεση), την κεντρική Ευρώπη (π.χ. διαμόρφωση πυργοειδούς στέγης ή ανάπτυξη πυργίσκων), το αγγλικό μπαρόκ (π.χ. η χρήση του κόκκινου τούβλου) και το ρομανικό στυλ (π.χ. τοξωτά ανοίγματα και καμπυλωτές αψίδες).

42. Αρχοντικό Τριανταφυλλίδη-Τραγάκη - Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο κτίστηκε το 1903 στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου για λογαριασμό της Ελένης Τριανταφυλλίδη-Τραγάκη (1900-1984). Το 1995 το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ανακήρυξε το αρχοντικό ως διατηρητέο κτίσμα κατηγορίας Α, θέτοντάς το σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.
Το 2001 το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) αγόρασε το κτίριο με εξ ολοκλήρου χορηγία του πολιτιστικού ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε σταδιακά μέχρι το 2012 και σήμερα αποτελεί την έδρα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.
Το αρχοντικό είναι ένα τριώροφο κτίριο, λιτής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχει ημιυπόγειο, ισόγειο, πρώτος και δεύτερος όροφος. Τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου ορίζονται με επίπεδο γείσο (εκτός από τους ορόφους). Τα ανοίγματα του κτιρίου, παράθυρα και η είσοδος, οριοθετούνται με απλά πλαίσια. Τα παράθυρα στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο έχουν σιδεριές.
Στον πρώτο όροφο, στην πλαϊνή όψη, εντοπίζεται μια προεξοχή του εσωτερικού χώρου, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα του ερκέρ. Πάνω από την προεξοχή αυτή σχηματίζεται το μπαλκόνι (εξώστης) του δεύτερου ορόφου.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο κτίστηκε το 1903 στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου για λογαριασμό της Ελένης Τριανταφυλλίδη-Τραγάκη (1900-1984). Το 1995 το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ανακήρυξε το αρχοντικό ως διατηρητέο κτίσμα κατηγορίας Α, θέτοντάς το σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Το 2001 το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) αγόρασε το κτίριο με εξ ολοκλήρου χορηγία του πολιτιστικού ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε σταδιακά μέχρι το 2012 και σήμερα αποτελεί την έδρα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το αρχοντικό είναι ένα τριώροφο κτίριο, λιτής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχει ημιυπόγειο, ισόγειο, πρώτος και δεύτερος όροφος. Τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου ορίζονται με επίπεδο γείσο (εκτός από τους ορόφους). Τα ανοίγματα του κτιρίου, παράθυρα και η είσοδος, οριοθετούνται με απλά πλαίσια. Τα παράθυρα στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο έχουν σιδεριές. Στον πρώτο όροφο, στην πλαϊνή όψη, εντοπίζεται μια προεξοχή του εσωτερικού χώρου, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα του ερκέρ. Πάνω από την προεξοχή αυτή σχηματίζεται το μπαλκόνι (εξώστης) του δεύτερου ορόφου.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η διακόσμηση στην εξωτερική όψη του είναι αρκετά λιτή.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΜΑΘ, Κατηγορία «A», Απόφαση 5385, ΦΕΚ 1097/95


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1903


Τοποθεσία μνημείου: 41.141648, 24.885799


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 161


 Διεύθυνση: Μάρκου Μπότσαρη 260


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top