Ο πολιτιστικός και λαογραφικός χαρακτήρας στην Ξάνθη του σήμερα
Η πόλη της Ξάνθης έχει αναδείξει στο πέρασμα των χρόνων έναν απαράμιλλα πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα, ο οποίος έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στον αστικό ιστό της. Δεκάδες σημεία και κτίρια στην παλιά Ξάνθη λειτουργούν ως εκφραστές του πολιτισμού και της λαογραφίας της πόλης, στα οποία λαμβάνουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Στη διαδρομή αυτή, περίπου 2 χλμ., διάρκειας 60 λεπτών περίπου και μέτριας δυσκολίας, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε όλη σχεδόν την έκταση της Παλιάς Ξάνθης και να επισκεφθεί κτίρια και χώρους πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, αλλά και χώρους όπου συνεχίζονται λαογραφικά έθιμα σχετικά με θρησκευτικές τελετές. Η διαδρομή αυτή αφορά κυρίως στην περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που γίνονται κάθε χρόνο από το 1991 στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη.

Με έναρξη το Αρχοντικό Ντανιέλ, το περίφημο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, και καταλήγοντας στο Παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει σημεία που έχουν λειτουργήσει και λειτουργούν ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως έδρες πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ξάνθης.

Πέραν από τις καθιερωμένες Γιορτές της Παλιάς Πόλης, οι χώροι αυτοί είναι λειτουργικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε ως επισκέψιμοι χώροι εκθέσεων, όπως το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι της Σκιάς και η Δημοτική Πινακοθήκη, είτε ως χώροι εκδηλώσεων, συναυλιών κτλ., όπως το Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

42. Αρχοντικό Τριανταφυλλίδη-Τραγάκη - Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο κτίστηκε το 1903 στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου για λογαριασμό της Ελένης Τριανταφυλλίδη-Τραγάκη (1900-1984). Το 1995 το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ανακήρυξε το αρχοντικό ως διατηρητέο κτίσμα κατηγορίας Α, θέτοντάς το σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.
Το 2001 το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) αγόρασε το κτίριο με εξ ολοκλήρου χορηγία του πολιτιστικού ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε σταδιακά μέχρι το 2012 και σήμερα αποτελεί την έδρα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.
Το αρχοντικό είναι ένα τριώροφο κτίριο, λιτής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχει ημιυπόγειο, ισόγειο, πρώτος και δεύτερος όροφος. Τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου ορίζονται με επίπεδο γείσο (εκτός από τους ορόφους). Τα ανοίγματα του κτιρίου, παράθυρα και η είσοδος, οριοθετούνται με απλά πλαίσια. Τα παράθυρα στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο έχουν σιδεριές.
Στον πρώτο όροφο, στην πλαϊνή όψη, εντοπίζεται μια προεξοχή του εσωτερικού χώρου, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα του ερκέρ. Πάνω από την προεξοχή αυτή σχηματίζεται το μπαλκόνι (εξώστης) του δεύτερου ορόφου.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο κτίστηκε το 1903 στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου για λογαριασμό της Ελένης Τριανταφυλλίδη-Τραγάκη (1900-1984). Το 1995 το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ανακήρυξε το αρχοντικό ως διατηρητέο κτίσμα κατηγορίας Α, θέτοντάς το σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Το 2001 το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) αγόρασε το κτίριο με εξ ολοκλήρου χορηγία του πολιτιστικού ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε σταδιακά μέχρι το 2012 και σήμερα αποτελεί την έδρα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Το αρχοντικό είναι ένα τριώροφο κτίριο, λιτής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχει ημιυπόγειο, ισόγειο, πρώτος και δεύτερος όροφος. Τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου ορίζονται με επίπεδο γείσο (εκτός από τους ορόφους). Τα ανοίγματα του κτιρίου, παράθυρα και η είσοδος, οριοθετούνται με απλά πλαίσια. Τα παράθυρα στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο έχουν σιδεριές. Στον πρώτο όροφο, στην πλαϊνή όψη, εντοπίζεται μια προεξοχή του εσωτερικού χώρου, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα του ερκέρ. Πάνω από την προεξοχή αυτή σχηματίζεται το μπαλκόνι (εξώστης) του δεύτερου ορόφου.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η διακόσμηση στην εξωτερική όψη του είναι αρκετά λιτή.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: Διατηρητέο, Φορέας ΥΜΑΘ, Κατηγορία «A», Απόφαση 5385, ΦΕΚ 1097/95


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: 1903


Τοποθεσία μνημείου: 41.141648, 24.885799


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 161


 Διεύθυνση: Μάρκου Μπότσαρη 260


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top