Στη γειτονιά του Καβακίου
Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 1 χλμ., διάρκεια 50 λεπτών περίπου και είναι μέτριας δυσκολίας. Σε αυτή δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να εξερευνήσει το λεγόμενο Καβάκι, μια γραφική συνοικία στο νοτιοανατολικό άκρο της παλιάς Ξάνθης, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ποταμό Κόσυνθο.

Η συνοικία ονομάστηκε έτσι από μια λεύκα (καβάκι) που λέγεται πως υπήρχε στον περίβολο της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μιας τρίκλιτης βασιλικής άρρηκτα συνδεδεμένης με την περιοχή. Ξεκινώντας από την ομώνυμη πλατεία, ο περιηγητής θα μπορέσει να δει μικρά και μεγάλα παραδοσιακά κτίρια, που συνυπάρχουν σε στενά δρομάκια και συνθέτουν το τοπίο μιας γειτονιάς, η οποία δημιουργήθηκε από καπνεργάτες και μικροεπαγγελματίες.

Παράλληλα με αυτά τα κτίρια όμως συνυπάρχουν και άλλα εντυπωσιακά, όπως ο Κινηματογράφος Μέγκα Κιν, το Αρχοντικό Καραδήμογλου και το Ξενοδοχείο Ξενία, όπου καταλήγει η διαδρομή. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει την αρμονική συνύπαρξη των παραδοσιακών και των σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν την πόλη της Ξάνθης και εκφράζονται απόλυτα στη συνοικία του Καβακίου.

95. Κατάστημα και οικία - CiSmART Pottery

Σύντομη τεκμηρίωση:

Το κτίριο αυτό, στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 8 στην παλιά Ξάνθη, χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως πρακτορείο της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας πυρός “National” από τον Δημήτριο Δανιήλ, ενώ ο πάνω όροφος χρησίμευε ως κατοικία.
Αργότερα μεταπωλήθηκε επανειλημμένα σε νέους ιδιοκτήτες, ενώ τα τελευταία χρόνια στο ημιυπόγειο έχουν στεγαστεί η γκαλερί τέχνης BALKAN ART GALLERY και πιο πρόσφατα το εργαστήρι κεραμικής CiSmART Pottery της καλλιτέχνιδας Μαρίας Αραπάκη. Πρόκειται για ένα κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, το οποίο έχει ημιυπόγειο χώρο, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο. Οι γωνιακές παραστάδες του κτίσματος έχουν οριζόντια γραμμική διακόσμηση και αδρά σχεδιασμένα επίκρανα, στα ανοίγματα υπάρχουν βαθμιδωτά υπέρθυρα και περβάζια, ενώ πλαίσια χωρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου. Ο πάνω όροφος διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα επίπεδα του κτιρίου, έχει περισσότερα παράθυρα και εξέχει του ισογείου, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο σαχνισί που στηρίζεται σε σιδεριές και προσφέρει μεγαλύτερο χώρο στην οικία. Η μαρκίζα, που προεξέχει στην επίπεδη στέγη, διαμορφώνει μπαλκόνι με προστατευτικό μεταλλικό στηθαίο.


Κατηγορία θεματικού ενδιαφέροντος:  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ / ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Ιστορικά στοιχεία:

Το κτίριο αυτό χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως πρακτορείο της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας πυρός “National” από τον Δημήτριο Δανιήλ, ενώ ο πάνω όροφος χρησίμευε ως κατοικία. Αργότερα μεταπωλήθηκε επανειλημμένα σε νέους ιδιοκτήτες. Τα τελευταία χρόνια στο ημιυπόγειο έχουν στεγαστεί γκαλερί τέχνης και πρόσφατα το εργαστήρι κεραμικής CiSmART Pottery της Μαρίας Αραπάκη.


Στοιχεία αρχιτεκτονικής:

Πρόκειται για ένα κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία, το οποίο έχει ημιυπόγειο χώρο, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο. Οι γωνιακές παραστάδες του κτίσματος έχουν οριζόντια γραμμική διακόσμηση και αδρά σχεδιασμένα επίκρανα, στα ανοίγματα υπάρχουν βαθμιδωτά υπέρθυρα και περβάζια, ενώ πλαίσια χωρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου. Ο πάνω όροφος διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα επίπεδα του κτιρίου, έχει περισσότερα παράθυρα και εξέχει του ισογείου, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο σαχνισί που στηρίζεται σε σιδεριές και προσφέρει μεγαλύτερο χώρο στην οικία.


Περιγραφή λοιπών στοιχείων:

Η μαρκίζα, που προεξέχει στην επίπεδη στέγη, διαμορφώνει μπαλκόνι με προστατευτικό μεταλλικό στηθαίο.


Σκοπός - Χρήση: Κατοικία, Εμπορικός χώρος, Πολιτιστικός χώρος


Χαρακτηρισμός: ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1391/19776/02-06-1986, ΦΕΚ 522/Β/21-07-1986


Χρονολόγηση (περίοδος): Αρχές 20ου αιώνα


Έτος κατασκευής: Αρχές 20ου αιώνα


Τοποθεσία μνημείου: 41.14329, 24.88721


Βιβλιογραφικές παραπομπές:

•    Κατσαρή-Βαφειάδη, Τζ. επιμ. 2023. «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού». Ξάνθη: Δήμος Ξάνθης, σελ. 92


 Διεύθυνση: Ιωακείμ Σγουρού 8


Επισκέψιμο: Όχι

 

Print
image
Όροι ΧρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 by Δήμος Ξάνθης
Back To Top